fbpx

video | „Este în interesul național al țării noastre să valorificăm această deschidere”. 2021 ar putea fi anul relansării relațiilor moldo-americane

În 2021 a demarat un nou ciclu politic atât la Washington, cât și la Chișinău, ceea ce creează o oportunitate deosebită pentru relansarea relațiilor moldo-americane, susțin specialiștii Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Un parteneriat mai avansat cu Statele Unite, de care are nevoie țara noastră, s-ar putea baza pe un sprijin și mai larg al SUA pentru statul de drept și inițiativele anticorupție, precum lupta împotriva spălării banilor, investigațiile privind infracțiunile financiare, recuperarea bunurilor furate și reforma sistemului de justiție.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Aceasta este una din principalele concluziile ale videoului produs în baza unei note analitice, elaborate pentru IPRE de către Cristina Gherasimov, cercetătoare la Consiliul German pentru Afaceri Externe (2018 – 2020) și Nicu Popescu, directorul programului Europa Lărgită din cadrul Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR).

Potrivit autorilor, Statele Unite și Republica Moldova ar trebui să își aprofundeze cooperarea în domeniul securității, să caute modalități de intensificare a parteneriatelor dintre instituțiile responsabile de asigurarea securității statului în mai multe domenii, precum securitatea cibernetică, colaborarea în domeniul apărării și serviciilor de informații.

„Sprijinul continuu pentru societatea civilă și mass-media independentă, inclusiv prin finanțarea instituțională pe termen mediu și lung, va juca un rol-cheie în asigurarea sustenabilității reformelor din anii următori. În cazul în care autoritățile moldovenești vor putea demonstra un efort susținut în domeniul anticorupție pe parcursul următorilor ani, vor apărea precondițiile necesare și pentru ca Moldova să poată beneficia de un al doilea program al Millenium Challenge Corporation.

Este în interesul național al țării noastre să valorificăm această deschidere. Autoritățile moldovenești trebuie să elaboreze o foaie de parcurs care să detalieze principalele așteptări, direcții de cooperare cu Statele Unite, modul în care intenționează să le urmărească și sprijinul de care ar avea nevoie pentru a face acest lucru”, se menționează în producție.

Acest video a fost elaborat în cadrul proiectului „Poduri de legătură cu UE: Securizarea procesului de europenizare al Republicii Moldova”, implementat de către IPRE, cu suportul Fundației Soros Moldova.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

 

Articole asemănătoare

Back to top button