fbpx

video | Doar patru locuitori au mai rămas să vegheze liniștea unui sat de la nordul Moldovei. „Dacă înainte cineva murea, oamenii se adunau și făceau groapa. Dar nouă cine o să ne-o sape?”

Liniștea satului Frunzești din raionul Florești este vegheată de patru locuitori. Aceștia sunt nași și fini între ei, iar tot ce le-a mai rămas de pe vremurile când casele din localitate erau pline sunt albumele cu fotografii.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Aici este televiziune, telefon și internet, dar oamenii mai păstrează încă covoarele vechi, mobila sovietică și radiourile de pe vremuri. Nu au magazin, școală, grădiniță sau punct medical, iar până la Primărie trebuie să meargă nouă kilometri. Cea mai mare frică a sătenilor este că locuințele pe care le-au construit cu propriile puteri, ca să aibă ce le lăsa moștenire copiilor, se vor dărâma după ce ei vor pleca la cele veșnice, se arată într-un reportaj realizat de nordnews.md. Cimitirul din localitate are 26 de morminte, iar cei patru „stăpâni” ai satului au grijă de ele și se mai gândesc uneori „cine le va săpa groapa atunci când vor deceda”.

Frunzești face parte din comuna Prajila, iar autoritățile spun că nu mai pot atrage pe nimeni în localitate. Aici se curăță drumul, care este unul singur, iar dacă oamenii au nevoie de ceva, Primăria încearcă să intervină, însă nu are prevăzute cheltuieli pentru această regiune.

Localnicilor nu le rămâne decât să își amintească de timpurile când din fiecare hogeac ieșea fum, iar în orice casă erau cel puțin patru oameni, salutându-și prin skype copiii, nepoții și rudele care au plecat în alte localități sau în străinătate ca să își câștige bucățica de pâine.

Articole asemănătoare

Back to top button