fbpx

video | Calvarul prin care trec părinții din cauza COVID: Copii cu plămânii afectați și nou-născuți intubați

Deși există percepția că cei mici fie nu se infectează, fie trec mai ușor prin COVID-19, imaginile surprinse în zona roșie arată contrariul. O echipă JurnalTV a intrat în secția de terapie intensivă și a surprins copii cu plămânii afectați în proporție de 30 la sută – nou-născuți intubați și familii despărțite de virus. De la începutul pandemiei, în Moldova s-au infectat 25 de mii de minori și 1358 de femei gravide, iar cinci copii au murit din cauza complicațiilor provocate de virusul ucigaș.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Copiii nu prea înțelegeau de ce suntem echipați ca niște cosmonauți. Dar numai așa am putut intra în secția cu profil COVID-19 de la Institutul Mamei și Copilului. În interior însă, nimic nu dă de bănuit că este o secție pentru cei mici. Medicii vorbesc și se comportă cu pacienții precum cu maturii. Iar copiii, deși nu prea înțeleg de ce le este înlocuită vacanța cu salonul de spital, știu că sănătatea este prioritară. Imediat după ce am intrat, băiatul de patru ani a început să ni se plângă că îl dor injecțiile pe care le primește. Spune că sunt multe și toate dureroase”, scrie sursa citată.

Părinții nici nu au bănuit că ar fi vorba de noul coronavirus în cazul lui, întrucât nimeni din familie nu a mai avut simptome. Dar când a ajuns la spital, avea peste 30% din plămâni afectați.

Copii sunt despărțiți de părinți din cauza virusului

Nu toți copiii, însă, au norocul să fie internați împreună cu mamele lor. Acest bărbat din Ungheni, de exemplu, stă cu copilul internat, deoarece soția sa este la reanimare.

Veaceslav Bozadji, șeful secției cu profil COVID-19: „Starea părinților se agravează brusc și suntem nevoiți să-i transferăm în alte spitale unde își continuă tratamentul, iar copiii rămân singuri”.

Așa că deja de o săptămână bărbatul e și tată, și mamă pentru fiica de numai zece luni. Își petrec vacanța în spital și școlarii. Ce-i drept, sunt mai răbdători și așteaptă cuminți până medicii le vor spune că nu mai au virusul în corp.

Medicii spun că, în ultima vreme, internează tot mai mulți copii care deși nu au simptome vizibile, sunt cu plămânii grav afectați.

Virusul întinerește, iar în multe cazuri copiii suportă boala chiar mai greu decât maturii. Acest nou-născut este cel mai tânăr pacient din secție. Are doar două săptămâni și s-a infectat de la mama sa, care nu avea niciun simptom. Dar nu era vaccinată.

Ina Palii, șefa clinicii de pediatrie: „Sigur că ei se îmbolnăvesc de la mame în primul rând. Analizând ultima perioadă în mod special, foarte rar sau deloc când mămicile sunt vaccinate”.

Tot aici, în blocul de alături, în secția de reanimare, se află și un nou-născut intubat, care are plămânii afectați în proporție de 70 la sută. Medicii sunt rezervați în privința șanselor lui de supraviețuire. Potrivit lor, în perioada vacanței elevilor, numărul internărilor a scăzut la jumătate. Ieri aveau 34 de copii în stare gravă, acum 21. Dintre aceștia, 12 sunt sugari. De la începutul pandemiei, în Republica Moldova au fost testați pozitiv peste 25 de mii de minori și 1358 de femei gravide. Cinci copii au decedat din cauza complicațiilor. Experții recomandă vaccinarea femeilor gravide pentru dezvoltarea anticorpilor și la făt, dar și a copiilor începând cu vârsta de 12 ani.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button