fbpx

Unele prevederi din legea „pre-vetting” au fost declarate neconstituționale

Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea deputatului socialist, Vasile Bolea, și a declarat neconstituționale unele prevederi din textul Legii nr. 26 din 10 martie 2022 (așa-numita Lege „pre-vetting”) pe motiv că acestea „încalcă principul separării puterii în stat”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Curtea a declarat neconstituțional textul „și confirmați prin decret al Președintelui Republicii Moldova” din pre-vetting. Cu alte cuvinte, prevederile articolului 14 alineatele (2) și (3) din Lege îi acordă șefului statului, un exponent al puterii executive, competența de a confirma și de a respinge candidaturile judecătorilor desemnați de președintele Curții Supreme de Justiție pentru examinarea contestațiilor împotriva Comisiei de evaluare. Respingerea candidaturilor judecătorilor de către șeful statului e urmată de desemnarea altor candidați, care, de asemenea, vor fi confirmați de președintele Republicii Moldova.

Curtea a reținut că această soluție legislativă nu e conformă cu principiul separației puterilor în stat, pentru că admite ingerința nejustificată a unei autorități care face parte din puterea executivă în administrarea justiției. Totodată, Curtea a stabilit că această soluție legislativă nu e conformă nici cu principiul independenței judecătorilor. Din punctul de vedere al unui observator obiectiv, examinarea contestațiilor formulate împotriva deciziilor Comisiei de evaluare de un complet de judecată format doar din judecători care au fost confirmați de Președintele Republicii ar putea trezi dubii referitoare la independența judecătorilor. Un astfel de mecanism ar putea crea percepția că judecătorii confirmați de Președintele Republicii acționează sub autoritatea acestuia.

La fel, Curtea a declarat neconstituțional textul „stabilite prin Constituția Republicii Moldova” din articolul 15 alin. (12) a aceleiași legi, deoarece prevederea exclude competența Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de numirea, transferarea, detașarea, promovarea în funcție şi aplicarea de măsuri disciplinare faţă de judecători, precum și numirea judecătorilor la Curtea Constituțională.

Totuși, CSM în continuare va putea propune președintelui Republicii Moldova numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă a judecătorilor al căror termen inițial de numire în funcție a expirat până la data de 1 aprilie 2022.

Înalte Curte a declarat inadmisibile celelalte capete ale sesizării lui Vasile Bolea.

Articole asemănătoare

Back to top button