fbpx

Un moderator de petreceri din Chișinău ar fi publicat falsuri despre refugiați: „I-au amenințat cu un pistol pe oamenii de la o benzinărie”

În rețelele sociale este distribuit un video în care un bărbat afirmă că în Cimișlia refugiații ucraineni ar fi intrat într-o benzinărie, i-ar fi amenințat pe oamenii de acolo cu un pistol și au cerut să li se dea alimente și combustibil, scrie stopfals.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Primarul din Cimișlia neagă că un asemenea incident ar fi avut loc, iar Viorel Grigoraș, cel care a postat video-ul în rețeaua TikTok, spune că despre asta i-ar fi scris o doamnă, iar el nu a verificat informația înainte de a o publica. Viorel Grigoraș este moderator de petreceri, originar din comuna Grătiești, municipiul Chișinău, iar pe canalul său de TikTok sunt publicate mai multe filmulețe cu mesaje false și denigratoare despre refugiații ucraineni.

„Ucrainenii i-au amenințat cu un pistol pe oamenii de la o benzinărie și au cerut să li se dea mâncare și combustibil”, acest mesaj îl comentează Viorel Grigoraș în video-ul publicat pe TikTok de pe profilul „Greeg Veerj”.

Bărbatul critică guvernarea că ar impune sancțiuni celor care răspândesc informații false despre refugiați: „Voi spuneți, mai aveți nas, cei de la guvernare că noi vom face șase ani cei care îi ating… Dragii mei, Ministerul Afacerilor Interne și toată gașca asta a voastră (înjurătură). Luați și faceți curățenie, că vom face noi un grup de oameni și vom face noi curățenie atunci”. Grigoraș își îndeamnă prietenii să disemineze acest video, lucru pe care unii l-au și făcut.

La nici o benzinărie din Cimișlia nu s-a înregistrat vreun incident cu implicarea cetățenilor ucraineni

Incidente în benzinării cu implicarea cetățenilor ucraineni nu s-au înregistrat nici în orașul Cimișlia, nici în raion. O confirmă primarul orașului, Sergiu Andronachi. „Nu au fost așa situații în raionul Cimișlia, dar nici în oraș. Pe la noi au trecut mii de refugiați ucraineni, dar nu am avut niciodată certuri sau incidente. Să știți că și prin Cimișlia circulă astfel de zvonuri ca cele de pe TikTok, adică sunt oameni interesați să transmită mesaje care incită la ură”.

Cine este „Greeg Veerj”?

Sergiu Andronachi a confirmat că bărbatul din video care comentează „incidentul” nu este locuitor din Cimișlia. După analizarea profilului acestui utilizator în TikTok, Odnoklasniki și pe Facebook, am descoperit că sub numele „Greeg Veerj” este înregistrat Viorel Grigoraș, moderator și interpret la nunți, originar din comuna Grătiești, municipiul Chișinău.

La solicitarea reporterei portalului Stopfals.md să dea mai multe detalii despre presupusul incident pe care l-a comentat în video, V. Grigoraș a recunoscut că nu a fost martor la „incident”: „Mie mi-a scris un comentariu o doamnă despre ceea ce a văzut la Cimișlia și eu am făcut un scurt metraj pe baza acelui comentariu. Doamna mi-a mai spus că s-a mai întâmplat, nu numai cu dânsa, dar mai știe cazuri când la benzinării s-au alimentat, nu au achitat și au plecat”.

De remarcat că pe pagina de TikTok a lui Viorel Grigoraș sunt publicate mai multe video-uri cu informații false și jignitoare despre ucraineni. Într-un video el li se adresează cu termenul „haholi” (poreclă dată de către ruși rutenilor, considerată ofensatoare), iar în altul promovează falsul că moldovenii riscă ani de pușcărie dacă înjosesc un cetățean din Ucraina.

Întrebat pe ce fapte se bazează afirmațiile din video-urile sale, Grigoraș a răspuns că… el povestește ceea ce aude de la alți oameni sau vede în Internet. El a mai spus că, după discuții cu prietenii, a șters video-ul despre „incidentul de la Cimislia”, dar și alte înregistrări.

Chiar dacă au fost șterse, imaginile cu afirmații false continuă să fie republicate pe Facebook, având peste 14 mii de distribuiri și circa 300 de comentarii. Unii internauți își dau seama că afirmația nu este probată și cer dovezi, amintind că toate benzinăriile au camere video.

Dar mulți au dat crezare falsului și au scris comentarii denigratoare la adresa refugiaților ucraineni.

Falsul a fost diseminat și de utilizatoarea cu numele de profil Vica Rotaru, pe pagina căreia sunt publicate mai multe imagini și mesaje pro-Putin și anti-Ucraina.

Articole asemănătoare

Back to top button