fbpx

ultima oră | Starea de urgență a fost prelungită cu 60 de zile

La propunerea Guvernului, starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită cu încă 60 de zile. Hotărârea a fost susținută de 53 de deputați, în cadrul ședinței Parlamentului de joi, 6 octombrie.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Guvernul susține că necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de riscurile și amenințările persistente ce vizează securitatea națională, precum și aprovizionarea Republicii Moldova cu resurse energetice pentru perioada rece a anului.

Potrivit hotărârii, pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățenii Republicii Moldova și alte persoane aflate pe teritoriul țării.

Starea de urgență a fost instituită la 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina. Începând cu data de 25 aprilie, starea de urgență pe întreg teritoriul țării a fost prelungită cu 60 de zile, iar de pe 8 august – cu încă 60 de zile. În această perioadă, acțiunile Guvernului și ale CSE nu au depășit limitele mandatului atribuit de către Parlament. Guvernul și Comisia au acționat într-un mod transparent, derogările de la cadrul legal fiind proporționale și necesare pentru gestionarea și depășirea situației de urgență, se menționează în nota Guvernului.

 

Articole asemănătoare

Back to top button