fbpx

Sute de români de etnie romă ar fi trecut ilegal granița din Mexic în SUA. Numărul migranților a crescut de zece ori într-un an

Sute de români de etnie romă ar fi trecut ilegal granița dintre Mexic și SUA în ultimele săptămâni, în căutare de azil, punând în evidență cât de mari sunt distanțele pe care le parcurg unii dintre migranții care contribuie la creșterea numărului de arestări la frontieră – cel mai mare din ultimii 20 de ani, scrie Reuters. Românii merg ca turiști în Mexic, unde nu au nevoie de viză, iar acolo sunt preluați de rețelele de traficanți, care îi duc la granița cu SUA. În ultimele opt luni a fost înregistrat un nou record: peste 2.200 de migranți ilegali din țara noastră au fost prinși după ce au traversat fluviul Rio Grande.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Printre sutele de migranți din America Centrală, care traversează zilnic cu pluta fluviul Rio Grande din Mexic în Texas, în sudul Statelor Unite, sunt câteva zeci care ies în evidență. Sunt mai înalți, poartă cămăși, pantofi eleganți și treninguri, în timp ce restul migranților sunt îmbrăcați în blugi și tricouri, transmite digi24.

Polițiștii americani de frontieră care i-au prins imediat după ce au traversat fluviul au încercat să vorbească cu ei în spaniolă. După o pauză, câțiva dintre migranți au explicat într-o engleză stricată că sunt români, relatează un fotoreporter Reuters.

Sute de români de etnie romă au traversat în ultimele săptămâni granița Mexic – SUA, în Texas, în căutare de azil. Reporterii agenției Reuters au văzut cu ochii lor, în repetate rânduri în luna mai, cum grupuri mari formate din astfel de migranți traversează Rio Grande cu pluta. Cei cu care au stat de vorbă jurnaliștii spun că au fugit din România din cauza rasismului și vor să obțină azil în Statele Unite.

Romii reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Europa și au o lungă istorie de discriminare și excludere socială, mai notează agenția Reuters.

Într-un interval de trei săptămâni, un fotoreporter Reuters a văzut aproape 200 de români traversând granița în Texas prin mai multe puncte, unele grupuri fiind formate din 10-15 membri ai aceleiași familii.

Poliția de frontieră americană a prins până acum 2.217 români care au trecut ilegal granița în anul fiscal 2021 (care începe în octombrie 2020), față de 266 în anul fiscal 2020 (octombrie 2019 – septembrie 2020) și de 289 în anul fiscal 2019 (octombrie 2018 – septembrie 2019), potrivit datelor oferite de autoritățile vamale americane, mai scrie Reuters.

Peste 2.000 de români au traversat granița în anul fiscal 2016. Migrația actuală este pe cale să devină cea mai mare din 2007, de când există date disponibile în funcție de naționalitate.Într-o dimineață din luna martie, poliția de frontieră americană a prins un grup de 43 de migranți ilegali în apropiere de orășelul Havana, din sudul Texasului. Imediat după aceea, traficanții din Mexic au trimis încă un grup de migranți peste fluviul Rio Grande.

În total, 105 oameni, familii, dar și copii neînsoțiți, potrivit unui raport al autorităților vamale din SUA. Majoritatea acestora proveneau din America Centrală, însă 13 erau de naționalitate română.

În ciuda pericolului pe care îl implică traversarea fluviului Rio Grande (care reprezintă mai mult de jumătate din granița dintre SUA și Mexic), migranții continuă să-și riște viețile pentru a intra în SUA. De multe ori, polițiștii de frontieră sunt nevoiți să intervină pentru salvarea unora dintre migranți, care sunt aruncați în apă de traficanți, din cauză că sunt prea mulți oameni pe plute.

Traficul de migranți continuă în pofida pandemiei de coronavirus, traficanții arătând zero interes pentru viețile pe care le pun pericol, mai spun autoritățile americane.

Un studiu din 2016 al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, făcut pe aproape 8.000 de romi din nouă țări europene, a evidențiat că aproximativ 80% dintre romi trăiesc sub pragul sărăciei.

Nu există un recensământ oficial al romilor, care trăiesc în multe țări și au suferit multe abuzuri în Europa și pe întreg mapamondul.

Reuters mai scrie că, potrivit mai multor relatări de presă din România, migranții români zboară de la Paris în Mexico City ca turiști, pentru că nu au nevoie de vize pentru Mexic. Apoi sunt duși de cărăuși cu autobuzele până la granița cu SUA, unde traversează fluviul Rio Grande cu pluta.

Articole asemănătoare

Back to top button