fbpx

Sistemul sanitar din Afganistan, în colaps: ONU acordă ajutor de urgență

Organizaţia Naţiunilor Unite deblochează 45 milioane de dolari ca ajutor de urgenţă pentru sistemul de sănătate din Afganistan, aflat în prag de colaps, a anunţat miercuri Martin Griffiths, secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, într-un comunicat.

„Medicamentele, materialele medicale şi benzina sunt pe cale să se epuizeze în Afganistan. Lanţul frigorific este compromis. Personalul indispensabil din sănătate nu este plătit”, a descris Martin Griffiths situaţia, citat de digi24.

Fondurile ONU deblocate miercuri în valoare de 45 de milioane de dolari vor merge către organizațiile OMS şi UNICEF şi trebuie să permită, prin intermediului unor ONG-uri naţionale şi internaţionale, funcţionarea centrelor de îngrijire, inclusiv a spitalelor unde sunt trataţi bolnavii de COVID-19, a subliniat Griffiths, care a avut recent discuţii în Afganistan cu câțiva dintre reprezentanţii guvernului taliban, transmite Agerpres.

Responsabilul ONU a avertizat că „a lăsa sistemul de sănătate afgan să se prăbuşească ar conduce la consecinţe dezastruoase”.

Afganistanul se confruntă cu o gravă criză umanitară. Zeci de mii de oameni s-au refugiat din cauza violenţelor comise în timpul recuceririi puterii de către talibani, situaţia fiind agravată de o criză economică în lipsa banilor, de o secetă devastatoare şi de pandemia de COVID-19.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button