fbpx

Sistemul de irigare din R. Moldova urmează a fi reabilitat cu suportul Franţei

O misiune franceză se află în Republica Moldova pentru a identifica opțiunile ce ar înlesni accesul agricultorilor la apă și la sistemele de irigare. Astfel, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a avut luni, 14 noiembrie, o întrevedere cu Romain Vidal, expert BRL Ingénierie, companie franceză specializată în utilizarea resurselor de apă, mediu și amenajarea teritoriului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În cadrul ședinței a fost discutată situația sistemelor de irigare din raioanele țării și acțiunile ce trebuie întreprinse în scopul fortificării capacităților Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații.

Vladimir Bolea a comunicat că una dintre cele mai mari provocări pentru producătorii agricoli este seceta și că irigarea este o componentă vitală pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii și pentru asigurarea unor recolte sigure, în special în zonele secetoase.

Romain Vidal a menționat că se află într-o misiune pentru elaborarea unui studiu de pregătire a proiectului privind dezvoltarea și modernizarea sectorului de irigare. Expertul întreprinde o serie de vizite în teritoriu, alături de alți specialiști străini, pentru a evalua sectorul de irigare. Ulterior, concluziile și propunerile vor fi remise către Agenția Franceză de Dezvoltare, în baza cărora va fi elaborat un studiu de fezabilitate în domeniu.

Menționăm că Agenția Franceză de Dezvoltare oferă suportul necesar procesului de adaptare a agriculturii la schimbările climatice, prin instrumente de finanțare și suport tehnic actorilor publici și privați. Astfel, sunt dezvoltate proiecte de investiții în scopul stimulării producătorilor agricoli de a utiliza tehnologii moderne agricole, bazate pe irigare.

Articole asemănătoare

Back to top button