fbpx

Șeful OMS, optimist că pandemia va fi învinsă în 2022. Trebuie îndeplinită însă o condiție

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesu, este optimist că pandemia de coronavirus poate fi învinsă în 2022, cu condiția ca țările să colaboreze pentru a limita răspândirea virusului. Într-un mesaj transmis cu ocazia Anului Nou, el a avertizat însă din nou în privința „naționalismului obtuz” și a „acaparării” de vaccinuri de către anumite țări, relatează BBC, citată de Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Comentariile sale vin la doi ani de când OMS a fost notificată pentru prima dată despre cazuri cu o tulpină necunoscută de virus care provoacă pneumonie în China. Numărul cazurilor de COVID în lume se ridică acum la 287 de milioane, în timp ce aproape 5,5 milioane de persoane au murit.

În întreaga lume, oamenii au marcat venirea noului an cu speranță, dar sărbătorirea a fost modestă, multe țări dorind să descurajeze marile aglomerații. Coronavirusul rămâne ca parte din viața de zi cu zi: o boală care a închis granițele, a produs suferință, a despărțit familii și a făcut din mască un accesoriu de neocolit.

Noul obiectiv al OMS pentru 2022

În ciuda tuturor acestor lucruri, dr. Tedros a transmis o notă pozitivă în discursul său, menționând că acum există mult mai multe instrumente pentru a trata COVID-19, notează BBC. În același timp, oficialul OMS a avertizat că inechitatea continuă să caracterizeze distribuirea vaccinurilor, ceea ce sporește riscul de evoluție și mutație a virusului.

„Naționalismul obtuz și acapararea de vaccinuri de către unele țări au subminat echitatea și au creat condițiile ideale pentru apariția variantei Omicron, iar cu cât inechitatea va continua mai mult timp, cu atât mai mari sunt riscurile ca virusul să evolueze în moduri pe care nu le putem preveni sau prevedea”, a spus el. „Dacă punem capăt inechității, punem capăt pandemiei”, a adăugat șeful OMS.

În acest context, în mesajul său, dr. Tedros a adus în discuție și ratele scăzute de vaccinare din unele țări. De aceea, OMS a stabilit un nou obiectiv pentru 2022: vaccinarea a 70 la sută din populație în toate țările, până în iulie, pentru a putea pune capăt pandemiei.

În timp ce mare parte a populației din Europa și din America a primit cel puțin o doză de vaccin, obiectivul OMS de a atinge o rată de vaccinare completă de 40 la sută în fiecare țară până la sfârșitul anului 2021 a fost ratat, mai ales în cazul Africii.

Dr. Tedros a criticat în numeroase rânduri națiunile mai bogate pentru că împiedică aprovizionarea globală cu vaccinuri, vaccinând complet o mare parte din populația lor, în timp ce alte state încă așteaptă primele doze.

Tabloul momentului în pandemia de coronavirus

Între timp, Africa de Sud, unde a fost semnalată pentru prima dată varianta Omicron – cea care stârnește îngrijorare sporită pentru moment în întreaga lume -, a ridicat restricțiile de circulație pe timpul nopții și a anunțat că este posibil să fi depășit vârful infecțiilor noi.

Deși mai multe țări europene, printre care Marea Britanie, Franța, Italia și Grecia, au raportat cazuri-record de noi infecții, datele de până acum sugerează că infecțiile cu Omicron nu sunt atât de grave.

Totuși, chiar în perioada sărbătorilor, Omicron a făcut să fie anulate mii de zboruri, dintre care aproape jumătate în SUA, în condițiile în care companiile aeriene se confruntă cu îmbolnăvirea personalului.

Oficialii din domeniul sănătății din Franța au declarat că Omicron este acum varianta dominantă a țării. Președintele Macron a declarat că următoarele săptămâni vor fi dificile, dar a spus și el că este „optimist” pentru anul care urmează.

În același timp, Israelul – care a avut multe inițiative de pionierat în această pandemie – a devenit una dintre primele țări din lume care a aprobat o a patra doză de vaccin anti-COVID.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button