fbpx

Șeful Moldovagaz exclude reducerea tarifului la gaz: „Nu știm deocamdată care va fi prețul în februarie”

Până la sfârșitul sezonului de încălzire, moldovenii nu ar trebui să se aștepte la o reducere a tarifului la gaze naturale. O spune șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, invitat în cadrul ediției din 1 februarie a emisiunii „Alternativa” de la TV8.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Nu, aș spune că nu. Încă nu știm care va fi prețul în februarie, acesta se schimbă. Acum lucrăm pe piața globală. Energocom cumpără volume de bază de gaz doar pe baza Title Transfer Facility (TTF) și absolut totul afectează această cotație”, a spus Ceban.

El a precizat că conform metodologiei adoptate, Moldovagaz trebuie să ramburseze toate abaterile de tarif acumulate anterior.

Moldovagaz, în cursul anului 2022, inclusiv din fonduri proprii, a plătit gazele naturale. Conform deciziei autorității de reglementare, rambursăm aceste abateri de tarif ”, a menționat Vadim Ceban, adăugând că indiferent de unde țara cumpără gaz, compania trebuie să elimine toate abaterile financiare.

Totodată, el a precizat că acum, Energocom cumpără gaze naturale de pe piaţa internaţională pentru malul drept al Nistrului la un preţ mai mic decât de la Gazprom.

Potrivit acestuia, conform hotărârii de Guvern, Moldovagaz este obligată să achiziționeze gaze de la furnizorul care oferă cel mai favorabil preț.

În cadrul ediției din 19 ianuarie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, considera că tariful la gaz ar putea, probabil, scădea în luna februarie și că consumatorii ar putea plăti cu „în jur de 10%” mai puțin pentru un metru cub de gaze naturale.

În prezent, consumatorii achită un tarif de 27 de lei și 10 bani fără TVA, adică 29 de lei și 27 de bani cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale.

Articole asemănătoare

Back to top button