fbpx

Se împlinesc 73 de ani de la al doilea val de deportări din Basarabia. Circa 35 de mii de basarabeni, au fost deportați în noaptea de 5 spre 6 iulie

Zi neagră în calendar. Se împlinesc 73 de ani de la cel de-al doilea și cel mai mare val al deportărilor din Basarabia în Siberia. Peste 11 mii de familii, în total circa 35 de mii de basarabeni, au fost deportați în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949. Unii cetățeni care au încercat să scape cu fuga au fost împușcați.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pentru realizarea acestei operațiuni au fost mobilizați 4.496 „lucrători operativi” din cadrul Ministerului Securității de Stat al URSS, 4.705 activiști de partid din Moldova și peste patru mii de autovehicule. În acea zi, au fost deportate peste 35 de mii de persoane, dintre care 9.864 bărbați, 14.033 femei și 11.889 copii.

Spre deosebire de primul val al deportărilor, de această dată, celor arestați și familiilor lor nu li s-a permis să-și ia cu ei anumite rezerve. Bunurile rămase în urma gospodarilor deportați au fost în toate cazurile vândute sau transmise colhozurilor.

Au fost urcați cu forța în vagoane pentru vite și duși

Cei deportați au fost strămutați în regiuni mai puțin prielnice pentru viață, cum ar fi Tiumen, Amur, Irkutsk, Kurgan, Cita, Celeabinsk, Kemerovo, Karaganda, ținuturile Altai și Habarovsk, R.S.S. Kazahă, R.A.S.S. Bureato Mongolă etc. O parte din ei au fost nevoiți să trăiască în barăci părăsite în timp ce o altă parte a fost nevoită să le și construiască.

Mulți dintre gospodarii deportați nu au mai revenit în patrie, au fost împușcați pe drum, au murit de foame, de boli, de muncă peste puterile lor.

Victimele deportărilor sunt comemorate în fiecare an, când în data de 6 iulie este zi de doliu național.

Articole asemănătoare

Back to top button