fbpx

„Se aruncă în haos procesul educațional artistic”. Nemulțumită de reducerea bugetului, Academia de Muzică, Teatru și Arte amenință cu proteste

Senatul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) își exprimă „profunda îngrijorare” legată de decizia Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) de a micșora cu 22,5% (echivalentul a aproape 13 milioane de lei) bugetul alocat pentru anul 2021, fonduri care sunt prevăzute pentru instruirea studenților la ciclurile de licență și master.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Este o decizie care aruncă în haos procesul educațional artistic din Republica Moldova, cu consecințe incalculabile asupra viitorului următoarelor generații de artiști”, se arată într-un comunicat al Academiei.

Potrivit instituției, MECC își motivează decizia de micșorare a bugetului AMTAP prin aplicarea Metodologiei de finanțare a învățământului superior, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2021 și care prevede alocații bugetare în funcție de numărul de studenți.

„În acest context, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova nu ține cont de costurile reale suportate de instituțiile de învățământ artistic în procesul de educație, așa cum prevăd metodologiile de finanțare ale învățământului superior din alte state, care aplică coeficientul de ajustare pentru specialitățile artistice. Procesul de educație artistică este unul dintre cele mai costisitoare, deoarece educația artistică impune un mod individual de lucru al studentului cu profesorul, iar necesitatea asigurării părții logistice a instruirii (achiziționarea de echipament cinematografic, teatral, scenografic, instrumente muzicale, etc.) reprezintă cheltuieli suplimentare deosebite”, susține AMTAP.

Potrivit Academiei, deși metodologia de finanțare a învățământului superior din Republica Moldova prevede de asemenea calcularea acestor coeficienți, reprezentanții AMTAP nu au fost consultați, din păcate, în legătură cu cifra de referință de finanțare aplicată pentru un student. „Din acest motiv nu suntem în stare să verificăm dacă bugetul a fost realizat corect, iar coeficienții calculați corespunzător”.

AMTAP consideră că „noua Metodologie de finanțare trebuia să treacă printr-o etapă de testare și pregătire a instituțiilor de învățământ superior, pentru a identifica anumite carențe ce urmau a fi înlăturate fără a dăuna calitatea procesului de învățământ, iar instituțiile avizate să aibă timp să ia anumite măsuri de optimizare a cheltuielilor”.

„Deși noua Metodologie de finanțare a fost aprobată în iunie 2020, cu regret nici astăzi nu am fost informați despre cifra de referință de finanțare pentru un student echivalent, iar această opacitate informațională a condiționat suspansul în care ne-am aflat până la data de 28 ianuarie 2021, când a fost comunicat bugetul de finanțare pentru 2021. În absența unui proiect de buget pentru anul 2021, AMTAP a fost luată prin surprindere de diminuarea drastică a bugetului.

Comparând suma alocațiilor bugetare pentru învățământul superior din Republica Moldova pentru anul 2020 (691359 mii lei) cu cea din anul 2021 (676020,7 mii lei) observăm o scădere de circa 15 milioane 339 mii lei pe întreg sistemul de învățământ superior. În acest context considerăm absolut exagerat și total inechitabil ca 12.935 din cele 15 milioane să fie tăiate din bugetul unei singure instituții, și anume din bugetul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, din toate cele 11 universități din subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova. Considerăm că fie s-a produs o eroare, fie această cifră indică tacit intenția de a distruge învățământul superior în domeniul culturii și artelor din țara noastră”, se mai arată în comunicatul AMTAP.

Acuzații de lipsă de transparență

Totodată, Academia acuză autoritățile de „lipsă totală de transparență în procesul de distribuire a alocațiilor bugetare între universități, precum și ascunderea valorii de referință pentru finanțarea unui student echivalent”, care „trezesc multe suspiciuni”.

„Această cifră de referință, la fel ca și numărul de studenți la diferite specialități care își fac studiile în toate universitățile din Republica Moldova, trebuie să constituie informație publică, una care să poată fi ușor verificată de oricine în baza formulei din Metodologie, altfel se creează impresia că există lobby din partea unor instituții, în timp ce altele sunt defavorizate”, susțin reprezentanții AMTAP.

„Repercusiuni extrem de grave”

Aceștia afirmă că micșorarea cu circa 22,5% a bugetului va avea „repercusiuni extrem de grave asupra funcționării AMTAP și asupra calității procesului educațional”.

„Conducerea AMTAP va fi nevoită să modifice planurile de studii, micșorând drastic numărul de ore, ceea ce va avea consecințe nefaste asupra procesului de studii: profesorii – mulți dintre ei artiști consacrați, nume de referință ce duc faima Republicii Moldova în lume –, neavând ore suficiente, vor fi constrânși de a căuta alte activități pentru a-și suplini veniturile, iar studenții, neavând profesori, vor pleca la studii în alte țări, și acolo și vor rămâne.

Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice are o contribuție fundamentală la instruirea de cadre artistice profesionale, înalt competitive, reprezentând o instituție strategică pentru dezvoltarea sectorului cultural-artistic național. Schimbările din sistemul de educație, actualizarea programelor de studii, formarea continuă, criza provocată de pandemie, efectele noilor tehnologii sugerează în toate componentele cheltuieli suplimentare.

Întrucât educația evoluează continuu și este o condiție a dezvoltării durabile, iar educația în domeniul artelor este mult prea complexă și este un atribut esențial al identității naționale, este extrem de importantă susținerea statului, iar investiția în instituția noastră trebuie privită ca o investiție prioritară de interes național, cu impact internațional pe termen lung”, mai scrie în comunicat.

Potrivit membrilor Senatului AMTAP, pentru o funcționare normală a Academiei este necesară suplinirea bugetului alocat cu minim 9.109.100 de lei, care vor acoperi deficitul format, ceea ce va asigura retribuirea muncii personalului didactico-științific (cu norme stabilite la 1 septembrie 2020) și nondidactic (fără sporul pentru performanță și fără premiul anual unic), precum și achitarea parțială a consumului de utilități.

În caz contrar – spun aceștia – se pune în pericol existența Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, cu efecte colaterale negative ulterioare asupra culturii naționale și a întregii societăți.

Instituția de învățământ superior cere MECC să revizuiască cât mai curând cifra de finanțare a Academiei. În caz contrar, reprezentanții instituției vor protesta public împotriva deciziei.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button