fbpx

Scumpirea gazului a alarmat și sindicaliștii. CNSM solicită Guvernului întreprinderea unor măsuri de urgență

Reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) declară că sunt alarmați de situația din domeniul energetic și solicitările furnizorilor de gaze naturale și energie electrică privind o nouă majorare a tarifelor și prețurilor la resursele energetice.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„Intențiile de a dubla, practic, prețul pentru energia electrică și a crește tariful la gazele naturale de 1,5 ori vor lovi dezastruos asupra nivelului de viață a populației și va afecta grav agenții economici, activitatea cărora este dependentă de utilizarea în volume mari a resurselor energetice. Aceste scumpiri vor avea un efect de avalanșă și vor atrage scumpirea tuturor mărfurilor și serviciilor. Nu putem să nu atragem atenția și asupra scumpirii în fiecare zi a carburanților, care, de asemenea, conduc la creșteri de prețuri în toate domeniile”, se arată în comunicatul sindicaliștilor.

Totodată, reprezentanții sindicatelor susțin că majorarea prețurilor și tarifelor vor eroda creșterile salariale atât din sectorul real, cât și din cel bugetar.

„Chiar dacă partenerii sociali au negociat unele creșteri salariale atât în sectorul real (stabilirea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real în mărime de 3500 de lei), cât și în sectorul bugetar (stabilirea din 1 ianuarie 2022 a mărimii minime a salariului lunar total în mărime de 3100 de lei), acestea vor fi erodate de preconizatele creșteri de prețuri și tarife”, mai este precizat în comunicat.

În context, sindicatele solicită Guvernului să aprobe un set de măsuri pe fonul crizei din sectorul energetic, vrând nemijlocit:

  • să fie compensate diferențele de tarife și prețuri, create ca urmare a majorărilor, pentru toată populația;
  • să fie majorat ajutorul din partea statutului pentru consumatorii casnici pentru consumul de resurse energetice;
  • să fie subvenționați agenții economici care produc sau prestează bunuri și servicii de primă necesitate, mai cu
  • seamă a celor care fabrică produse alimentare;
  • să examineze posibilitățile unor noi majorări salariale pe parcursul anului 2022, pentru a nu admite diminuarea puterii de cumpărare ale acestora;
  • să fie introduse plafoane de prețuri și tarife pentru mărfurile și serviciile de uz cotidian.

Articole asemănătoare

Back to top button