fbpx

Satele moldovenești, tot mai pustii. Localitatea cu 35 de oameni, niciun copil și niciun punct comercial: „Suntem ai nimănui”

Republica Moldova pustiește pe zi ce trece. Dacă pe timpuri satele din Moldova clocoteau de viață, de oameni prinși în treburi pe lângă casă, astăzi în unele sate, niciun copil nu se mai joacă prin mahala, iar fumul de pe hogeac iese doar la câteva case, în care s-au aciuat bătrânii.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Fără magazin, școală, grădiniță sau punct medical. Așa își trăiesc zilele 35 de oameni din satul Popeștii Noi, raionul Drochia, vizitați de jurnal.md.

Sătenii nu au cum să facă măcar câțiva bani, de-o pâine.

Copii în genere nu-s. În hârtopul ăsta să mai faci copii? Nu-i școală, nu-i magazin, oamenii n-au o bucățică de pâine de unde lua”.

„Am rămas singurică aici, în marginea satului, îi păzesc pe toți”.

„Da la ce să vină aici? E sărăcie totală, nimeni nu ne vede, nimeni nu ne aude”.

„Eram 36, da am rămas 35, a murit unul”.

„Cândva eram peste o sută și ceva de oameni, a fost frumos înainte, acum îi urât… Lumea fuge că e greu de trăit. A fost școală, s-a închis. A fost grădiniță, s-a închis. Au fost vreo trei copii și au plecat și ei”.

„Țineam o vacă, acum au închis și punctul de lapte. Mai făceam un ban”.

„Suntem ai nimănui, nu trebuim la nimeni”, spune mâna de oameni care a mai rămas în sat.

Deși de ani de zile nu au transport pentru a ajunge măcar în Drochia, în ziua de 1 noiembrie primarul comunei Petreni a găsit transport pentru a duce oamenii la votare în localitatea vecină.

Primarul comunei Petreni, din care face parte și satul Popeștii Noi, Valeriu Tizu, a declarat pentru sursa citată că locuitorii satului sunt aduși să voteze în comuna Petreni pentru că în Popeștii Noi sunt prea puțini oameni pentru a deschide o secție de votare. Conform recensământului din 2004, populaţia satului Popeștii Noi constituia atunci 102 oameni.

Articole asemănătoare

Back to top button