fbpx

Reacția Tiraspolului, după ce ACPE a recunoscut Transnistria ca „zonă de ocupație a Federației Ruse”

„O inițiativă vădit tendențioasă și politizată”, iar rezoluția APCE – „ruptă de realitate și fără perspective practice” – astfel comentează așa numitul minister de Externe al Transnistriei recunoașterea regiunii ca „zonă de ocupație a Rusiei” de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„Utilizarea formulării respective în rezoluția APCE constituie o urmare directă și o repetare de facto a poziției oficiale, repetate de ani buni de Republica Moldova. Această poziție este formulată inclusiv în hotărârea Curții Constituționale a Moldovei din 2 mai 2017, în care se susține presupusa „ocupație de forțele armate ruse” în Moldova și „ocupația militară a unei părți a RM”.

Orice atac asupra operațiunii de menținere a păcii la Nistru poartă un caracter periculos și distructiv și contravine reglementării pașnice, politice, dintre Transnistria și țara vecină, Moldova”, declară așa numitul minister de Externe al Transnistriei.

Amintim că APCE a decis excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei (CoE). De asemenea, APCE a recunoscut Transnistria drept zonă de ocupație rusă.

Aceasta este prima recunoaștere oficială a Transnistriei ca teritoriu ocupat la nivel internațional. Până acum, Consiliul Europei a vorbit despre „teritoriu aflat sub controlul efectiv al Federației Ruse”.

Vezi și: Ministrul de Externe comentează recunoașterea Transnistriei ca „zonă de ocupație a Rusiei” de către APCE

Articole asemănătoare

Back to top button