fbpx

Reacția AstraZeneca după suspiciunile privind presupuse reacții adverse grave ale vaccinului: Nu există dovada unui risc

Nu este dovedit că vaccinul contra COVID-19, produs de AstraZeneca, prezintă risc sporit de dezvoltare a emboliei pulmonare, trombozelor venoase profunde sau scădere a trombocitelor. Cel puțin așa afirmă companiei într-o reacție oficială, după semnalarea mai multor reacții adverse de acest gen în Norvegia.

Întreprinderea urmează, însă, să reanalizeze informațiile parvenite și cele disponibile, în baza datelor colectate de la 17 milioane de persoane care au fost imunizate deja cu acest preparat în Uniunea Europeană, relatează Digi24. Deocamdată specialiștii spun că nu există riscuri pentru nici un grup de vârstă, indiferent de gen și lot de vaccin, în vreo țară anume.

Reacția este emisă la câteva zile după ce mai multe țări au oprit sau au sistat procesul de vaccinarea. Măsura de precauție a fost luată după apariția unor reacții adverse severe, unele soldate cu deces, la persoane care s-au imunizat.

Bunăoară, specialiștii norvegieni anunțau despre un angajat medical care s-a stins din viață din cauza unei hemoragii cerebrale, la 10 zile după injectarea preparatului. De asemenea, se informa că alții au fost internați cu sângerări cutanate, cheaguri de sânge și/sau un număr scăzut de trombocite. Drept urmare, autoritățile au cerut persoanelor vaccinate să ceară ajutorul doctorilor dacă au probleme de sănătate la mai mult de trei zile de la administrarea serului.

Ulterior, mai multe țări au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca, iar un lot de preparat a fost retras. Conform autorităților din Republica Moldova, doze din acesta nu au ajuns în țara noastră.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button