fbpx

R. Moldova, pe lista roșie a Ucrainei: Cetățenii pot merge în țara vecină doar cu dovada testului negativ la COVID-19

Republica Moldova continuă să fie în lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Astfel, moldovenii care intenționează să meargă sau să tranziteze țara vecină vor nevoiți să prezinte rezultatul negativ la testul PCR.

În prezent, potrivit evaluării autorităților ucrainene, Republica Moldova se află pe lista statelor cu risc epidemiologic crescut – categoria roșie.

Persoanele care sosesc dintr-un stat aflat în categoria roșie sau care, în ultimele 14 zile, au fost într-o țară din categoria roșie și intenționează să călătorească în Ucraina vor prezenta la punctul de trecere a rezultatului negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 48 ore înainte de trecerea frontierei de stat și emis în limba rusă sau engleză.

În lipsa testării menționate aceste persoane vor intra în carantină în locuri determinate timp de 14 zile.

Alternativ carantinei, există varianta autoizolării la domiciliu, dacă persoana consimte acest lucru prin înscrierea în aplicația Guvernului Ucrainei, „Activ de acasă”, pentru a utiliza aplicația este necesară o cartelă SIM cu număr ucrainean.

În același timp, cetățenii străini, aflându-se în autoizolare sau carantină pe teritoriul Ucrainei, în decurs de 48 ore de la traversarea hotarului pot efectua testarea COVID-19 (prin metoda PCR) în laboratoarele medicale ucrainene.

Potrivit datelor actualizate la 26 februarie cetățenii străini pot intra în Ucraina, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, prezentând obligatoriu la punctul de trecere polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19.

De menționat este faptul că polița de asigurare pentru acoperirea costurilor asociate tratamentului COVID-19 sau observației urmează a fi emisă de o companie de asigurări din Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina.

Valabilitatea poliței de asigurare urmează să acopere perioada de ședere în Ucraina.

În funcție de situația cazurilor active de COVID-19, statele au fost împărțite în două categorii: cu risc epidemiologic crescut și cu risc epidemiologic scăzut . Lista statelor care fac parte din categoria roșie și verde poate fi consultată pe site-ul Ministerului Sănătății al Ucrainei.

Actualizarea listei se face la fiecare 7 zile, în ziua de vineri.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button