fbpx

Procedura de numire a judecătorilor va fi schimbată. Deputații au votat modificarea Constituției în a doua lectură

Judecătorii vor fi numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Constituția Republicii Moldova a fost modificată în acest sens, în ședința de joi a Legislativului, cu votul a 86 de deputați dintre cei prezenți.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit noilor modificări, termenului inițial de cinci ani de numire a judecătorilor a fost exclus și este stabilit că președintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Este concretizată selectarea magistraților Curții Supreme de Justiție (CSJ) și rolul Consiliului Superior al Magistraturii în procesul de autoadministrare a sistemului judecătoresc, componenței și competențelor acestuia.

De asemenea, noile prevederi urmăresc uniformizarea procedurilor de numire a judecătorilor în toate instanțele din țară, indiferent de nivelul acestora, inclusiv ai Curții Supreme de Justiție (CSJ). Astfel, judecătorii CSJ vor fi numiți în funcție similar judecătorilor din curțile de apel și judecătorii, adică de către președintele Republicii Moldova la propunerea CSM, nu de către Parlament.

Modificările mai prevăd excluderea procurorului general și a Ministrului Justiției din componența CSM. Acesta va fi constituit din 12 membri: șase din rândul judecătorilor și șase din rândul nonjudecătorilor, aleși de către Parlament. Durata mandatului membrilor CSM va constitui șase ani.

CSM va fi consultat, obligatoriu, în procesul elaborării, examinării, aprobării și modificării bugetului de stat în partea ce ține de alocarea mijloacelor financiare destinate instanțelor judecătorești.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button