fbpx

Prețurile pentru mai multe produse alimentare au crescut. Ardeii grași costă cu aproape 20% mai mult

Prețurile medii de consum în decembrie 2020 au crescut cu 0,32%, comparativ cu luna noiembrie a anului trecut, informează Biroul Național de Statistică (BNS). Majorarea a fost determinată de mărirea costului pentru produsele alimentare cu 0,51%, dar și cu 0,37% pentru cele nealimentare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În ultima lună din 2020 s-a majorat cu 5,9% prețul la strugurii proaspeți, legume proaspete sunt cu 4,1%mai scumpe: ardei grași – cu 19,7%, varza – cu 12,7%, vinetele – cu 10,8%, roșiile – cu 4,1%, castraveții – cu 3,4%, usturoiul – cu 2,2%. Fructele de livadă sămânțoase – cu 3,7%, uleiul de floarea soarelui – cu 3,5%, ouăle de găină, crupele, orezul, cașcavalul, brânza din lapte de vacă, făina de grâu și cea de porumb, smântâna zahărul și mierea de albine costă cu până la 2,0% mai mult.

Totodată, în perioada de raport au fost înregistrate și scăderi ale prețurilor. Morcovii sunt cu 6,2% mai ieftini, citricele – cu 3,7%, carnea de porc – cu 2,2%, cartofii – cu 2,1%, fructele exotice – cu 1,2%, carnea de oi, preparatele din carne și semifabricatele – cu câte 0,7%, iar  peștele proaspăt și congelat – cu 0,4%.

Dacă ne referim la mărfurile nealimentare, în luna decembrie au fost înregistrate creșteri de preț de până la 3,0% la gaz lichefiat ambalat în butelii, carburanți, medicamente, dispozitive medicale, televizoare, autoturisme și țigări.

Concomitent, în luna decembrie în comparație cu noiembrie 2020 au fost înregistrate unele scăderi a prețului la cărbune de pământ, frigidere și congelatoare, plite electrice, unelte de muncă electrice, aparate foto și de filmat, mărfuri chimice de uz casnic, obiecte pentru călătorii și de galanterie, pantofi și cizme pentru bărbați, pantofi pentru dame, mărfuri sportive. Micșorarea costului lor ajunge până la 2,0%.

Pentru serviciile prestate populației, în luna decembrie au fost înregistrate creșteri de preț la asigurarea obligatorie a transportului auto – cu 14,9%, serviciile de turism peste hotarele țării – cu 4,2%, serviciile transportului aerian de pasageri – cu 1,9%, serviciile hoteliere – cu 1,7%, închirierea apartamentelor – cu 0,8%, iar tariful la gaz pentru consumatorii casnici a scăzut cu 2,1%.

În același timp, luni seara, în cadrul unei emisiuni la postul național de televiziune, șeful Băncii Naționale, Octavian Armașu, declara că deocamdată nu există îngrijorări referitoare la o creștere rapidă a prețurilor. Mărirea lor, însă, este posibilă dacă economia va fi relansată pe parcursul anului 2021.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button