fbpx

Posibil conflict de interese? ANI a pornit un control pe numele rectorului USM, Igor Șarov

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a pornit, la 3 februarie curent, un control în privința ex-ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, în prezent rector ales al Universității de Stat din Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit moldovacurata.md, inspectorii de integritate urmează să stabilească dacă Igor Șarov a încălcat sau nu regimul juridic al conflictelor de interese în procesul de achiziție a manualelor școlare, în special atunci când Ministerul a autorizat, în luna august 2020, reeditarea și achiziția a două manuale de istorie, pentru clasa a IX-a și a XI-a, și a unuia de literatură universală, la editura la care fiul său este co-fondator, „Cartdidact”. În total, în anul 2020, Ministerul a plătit pe manualele achiziționate de la „Cartdidact” în jur de 3 milioane de lei.

ANI s-a sesizat din investigația publicată la 6 ianuarie 2021 de sursa citată, în care se arăta că Igor Șarov, fiind ministru, nu a anunțat ANI, așa cum prevede legea, despre faptul că este pus în situația de a semna acte ce vizează achiziționarea a două titluri de manuale de istorie (la care el însuși este unul dintre autori) și a unuia de literatură universală, care se editează la Editura „Cartdidact”.

Într-un răspuns pentru sursa citată, Igor Șarov a declarat atunci că nu a fost implicat în procesul de achiziție a niciunui manual, întrucât a delegat aceste atribuții secretarilor de stat: „În perioada aflării mele la MECC, activitățile legate de evaluarea și editarea manualelor școlare au fost în grija celor 2 secretari de stat, Andrei Chistol, secretar de stat în domeniul culturii și Natalia Grîu, secretar de stat în domeniul educației”.

ANI a notat, însă, într-o informație remisă moldovacurata.md, că o astfel de situație se încadrează în prevederile legale referitoare la conflictul de interese real în care se află o persoană cu funcție publică (art. 12 alin. (7) din Legea пr. 133 din 17 iunie 2016 privind dесlаrаrеа averii și а intеrеsеlоr personale) și ar fi trebuit comunicată Autorității Naționale de Integritate, lucru care nu a fost făcut.

Igor Șarov a deținut funcția de ministru al Educației, Culturii și Cercetării, în perioada noiembrie 202 – martie 2020. Potrivit CV-ului său, a activat însă în cadrul Ministerului din 2017, când a fost viceministrul al Culturii, apoi, după comasarea ministerelor, a devenit secretar de stat al Ministrului Educației, Culturii și Cercetării. Anterior a fost prodecan și decan al Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universității de Stat din Moldova.

În decembrie 2020, Igor Șarov a fost ales rector al Universității de Stat din Moldova.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Back to top button