fbpx

Poate fi testat pentru lansare în spațiu. Primul satelit al Republicii Moldova a primit carnetul ATA

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI) a eliberat, în premieră, carnetul ATA pentru nanosatelitul Centrului Tehnologii Spațiale al Universității Tehnice a Moldovei (UTM). Acesta este primul dispozitiv de acest gen creat în țara noastră.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Carnetul ATA este document vamal care facilitează exportul temporar de bunuri. Actul fost solicitat de UTM în legătură cu necesitatea testării funcționale a nanosatelitului pentru lansarea în spațiu.

În baza documentului perfectat și eliberat de CCI, nanosatelitul TUMnanoSAT și accesoriile necesare sunt transportate în România, unde sunt suspuse operațiunilor de testare de către Institutul de Științe Spațiale. Ulterior acestea vor fi reintroduse în Republica Moldova.

Activitatea respectivă se desfășoară în cadrul unui program internațional. Centrul Tehnologii Spațiale al Universitatății Tehnice a Moldovei a fost selectat de Agenția Aerospațială a Japoniei (JAXA) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Spațiu (UNOOSA) pentru runda a IV-a a Programului KiboCUBE pentru lansarea în acest an a nanosatelitului TUMnanoSAT de pe Stația Spațială Internațională (ISS), prin intermediul modulului experimental japonez JEM Small Satellite Orbital Deployer (J-SSOD).

Astfel, lansarea în spațiu a primului satelit al Republicii Moldova în cadrul programului va avea un impact major în îmbunătățirea calității studiilor de inginerie și a integrării Republicii Moldova în comunitatea de țări care dezvoltă tehnologii spațiale.

Articole asemănătoare

Back to top button