fbpx

Platforma OpenMoney, instrument de monitorizare a banilor publici, devine mai accesibilă și interactivă pentru public

Cetățenii vor putea urmări cum sunt cheltuiți banii publici, dar și cine sunt adevărații beneficiari ai contractelor atribuite de instituțiile de stat, grație platformei OpenMoney 2.0, relansată astăzi într-o versiune nouă.

Platforma utilizează date deschise, procesate automat, pentru a arăta conexiunile dintre contractele de achiziții publice și beneficiarii finali. Inițiativa aparține Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și companiei „SENSMEDIA”, fiind susținută de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova.

OpenMoney 2.0 este o versiune actualizată a platformei omonime lansată în 2016, în cadrul primului hackathon anticorupție, inițiat de PNUD. Pe parcurs, platforma și-a arătat eficiența, demonstrând că este un instrument util și necesar pentru un grup larg de utilizatori: jurnaliști, autorități, activiști ai societății civile, oameni de afaceri, anchetatori și orice persoană interesată de acest subiect.

Scopul platformei este de a identifica practicile corupte, licitațiile trucate, companiile fictive și proprietarii acestora, pentru a asigura transparența și pentru a ajuta la stabilirea unor practici mai bune în guvernare și administrare publică.

După relansare, platforma va dispune de un șir de funcționalități noi, inclusiv integrarea datelor publice de pe platformele online guvernamentale disponibile și plasarea informațiilor privind achizițiile publice, conform unităților administrativ teritoriale ale Republicii Moldova.

Totodată, a fost dezvoltat atât un sistem îmbunătățit de colectare și prezentare a datelor, cât și o platformă de utilizare largă, disponibilă pentru cetățeni.

Începând cu anul 2016 până în prezent, platforma OpenMoney a fost navigată de 186.161 de utilizatori unici, în total fiind accesate 646.047 de pagini. Informațiile oferite de platformă au fost utilizate în cadrul mai multor investigații jurnalistice.

Inițiativa se înscrie în proiectul „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în republica Moldova” implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.
Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button