Peste 40 de învinuiți în dosarul escrocheriilor dirijate din penitenciare privind vânzarea fictivă „a mașinilor din Europa”
Există peste 40 de învinuiți în dosarul escrocheriilor dirijate din penitenciarele Republicii Moldova privind vânzarea fictivă „a mașinilor din Europa”, anunță Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS).
Dintre acestea, 18 persoane care își ispășesc deja pedeapsa cu închisoarea pentru comiterea altor infracțiuni grave și deosebit de grave, au fost transferate temporar din penitenciarele în care erau deținuți, în instituții de detenție din centrul republicii, astfel încât procurorii PCCOCS să prezinte învinuirea în dosarul investigat.
În prezent, în custodia statului sunt 15 persoane, iar trei sunt plasate în arest la domiciliu. Celelalte persoane din dosar colaborează cu autoritatea de investigație.
Amintim că, la sfârșitul lunii noiembrie curent, perchezițiile de la mai multe penitenciare s-au soldat cu multiple rețineri, într-un dosar de escrocherie de circa două milioane lei, în domeniul „vânzării automobilelor din Europa”.
Atunci au fost reținuți 24 de bărbați și femei din afara penitenciarelor, prejudiciul estimat fiind de circa două milioane de lei.
Acțiunile procesual-penale au fost efectuate în 14 raioane și în municipiul Chișinău. Acestea s-au desfășurat cu respectarea restricțiilor pandemice, într-o operațiune amplă condusă de procurorii PCCOCS, realizată de comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații și ai Direcției Generale Urmărire Penală a IGP, cu sprijinul angajaților „Fulger” și ai Autorității Naționale a Penitenciarelor.
Scopul perchezițiilor a vizat consolidarea probatoriului oamenilor legii privind activitatea infracțională a unui grup de deținuți din diferite penitenciare, care au creat o schemă de „vânzare a mașinilor din Europa,” care a funcționat în perioada 2020-2021. Astfel, urmare a perchezițiilor matinale au fost ridicate telefoane mobile conectate la internet, dispozitive electronice de stocare a informației, droguri și alte bunuri relevante acestei cauze care cifrează 25 de dosare penale conexate.
Potrivit materialelor dosarului, bănuiții își creau conturi pe paginile de internet de publicare a anunțurilor de vânzare, ulterior preluau imagini cu mașini de vânzare în statele din Europa și le propuneau spre vânzare în calitate de intermediari. În următoarea fază, aceștia le cereau clienților sume de bani în avans, între 1500 și 3000 euro; iar uneori pretindeau astfel de sume în mod repetat, astfel încât unii păgubași le-au oferit și până la 9000 euro. Faza finală a schemei consta în ștergea contului de pe pagina anunțurilor publicitare și renunțarea la numerele de telefon folosite. Pentru realizarea schemei, în calitate de curieri ai sumelor de bani erau convinse ca să le acorde „asistență” persoane din afara penitenciarelor.
Urmare a plângerilor depuse de păgubiți, bănuiții au fost documentați de ofițerii Inspectoratului Național de Investigații și ai Direcției Generale Urmărire Penală a IGP, sub supravegherea procurorilor PCCOCS, pentru o durată de peste un an. Acum, urmare a reținerilor, procurorii PCCOCS urmează să decidă asupra necesității depunerii demersurilor de aplicare a arestului preventiv în privința persoanelor aflat la libertate, precum și asupra prezentării învinuirii în privința deținuților. Investigațiile continuă, iar publicul va fi informat odată cu avansarea acestora, cu respectarea drepturilor figuranților și a procedurii penale.