fbpx

„Ora exactă crește dezordinea din univers”: Paradoxul, explicat de fizicianul Cristian Presură

Dezordinea din univers pornește de la ora „prea” exactă, spun oamenii de știință. Cu cât un aparat de măsurare a timpului este mai precis, cu atât contribuția la dezordine universală este mai mare. Fizicianul Cristian Presură a explicat acest paradox la Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Este oarecum un paradox, pentru că vrem să avem un ceas care merge foarte precis și cu toate acestea trebuie să creăm în altă parte dezordine. Și asta ține, în fizică, de legea entropiei. În fizică, numim dezordinea entropie. Legea aceasta spune că tot universul, toată dezordinea care este în univers, trebuie să crească”, a spus Cristian Presură.

„De aceea, dacă într-o zonă din univers facem ordine, atunci automat, în altă zonă din univers trebuie să fie și mai multă dezordine, pentru că dezordinea trebuie să crească”, a adăugat el.

Fizicianul a făcut o analogie cu viața unei familii.

„Eu îmi aduc aminte de copiii mei, când făceau curățenie în cameră. Și când intram în cameră era curățenie, dar știam că sub pat se găsește dezordine, pentru că multe lucruri le puneau sub pat. Cam asta este legea și pentru univers”, a explicat Presură.

„Este un echilibru către o dezordine mai mare. În viitorul univers, unii cercetători prezic că am putea avea așa-numita moarte termică a universului, în care dezordinea este așa de mare și particulele sunt așa de îndepărtate unele de altele, încât nu se mai întâlnesc și rămân singuratice”, a explicat fizicianul.

De câte ori măsurăm timpul, nivelul entropiei crește.

„Acest lucru a fost măsurat recent experimental. Pentru că atunci când măsurăm timpul, noi creăm local ordine. Și cu cât vrem să măsurăm mai bine timpul, cu atât ordinea pe care o creăm este mai mare. Și atunci, în altă parte de univers, trebuie să creăm mai multă dezordine, pentru a compensa ordinea pe care am creat-o local”, a mai spus Presură.

Articole asemănătoare

Back to top button