fbpx

„Oficial încă nu am văzut nimic”. Premierul Ciocoi spune că nu există informații exacte despre aducerea Sputnik V în Republica Moldova

Termenii aducerii vaccinului rusesc Sputnik V în Republica Moldova rămân în continuare un mister. Deși partea rusă a comunicat autorităților moldovene că sunt dispuse să ofere „în timpul apropiat” un lot de vaccin Sputnik V, discuțiile la acest subiect nu au evoluat. Despre această stare de lucruri a vorbit atât premierul interimar, Aureliu Ciocoi, cât și reprezentanții Ministerului Sănătății de la Chișinău.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Întrebat în cadrul unui interviu de la Europa Liberă, dacă există informații precise privind o donație de 180.000 de doze Sputnik V, Aureliu Ciocoi a răspuns că „oficial încă nu am văzut nimic la acest capitol”.

Nu știu dacă este posibil la ora actuală să fie asigurată această cantitate chiar și prin procurarea contra cost, pentru că cunoaștem dificultățile prin care trece capacitatea de producție a Federației Ruse a vaccinului Sputnik V, dar, mă rog, dacă există un lot disponibil pentru achiziție, suntem în măsura să examinăm orice ofertă alături de celelalte vaccinuri care sunt eligibile pentru a fi achiziționate și importate de către Republica Moldova. În situația în care suntem trebuie să aducem în țară orice vaccin care este disponibil pe piață”, a spus oficialul.

Nici Ministerul Sănătății nu cunoaște mai multe

Totodată, Ministerul Sănătății afirmă că a fost informat despre disponibilitatea părții ruse de a oferi vaccin Republicii Moldova, însă nu cunoaște alte detalii în acest sens.

„MSMPS a fost informat prin intermediul canalelor diplomatice că partea rusă este disponibilă să ofere Republicii Moldova, în timpul apropiat, un lot de vaccin împotriva COVID-19 (Sputnik V).

Pentru facilitarea importului lotului de donație, MSMPS este în comunicare sistematică cu Fondul Rus de Investiții”, se arată într-un comentariu făcut marți, 6 aprilie, de serviciul de presă al Ministerului Sănătății.

Amintim că Federația Rusă a anunțat autoritățile moldovenești despre „disponibilitatea de a oferi Republicii Moldova, în timpul apropiat, un lot de vaccin împotriva COVID-19”. Afirmația se conținea într-un comunicat de presă de săptămâna trecută al Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău, după întrevederea avută de secretarul de stat Dumitru Socolan cu Andrei Rudenko, viceministru al afacerilor externe al Rusiei.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button