fbpx

O stea uriașă din apropierea Pământului ar putea exploda. Ce au observat oamenii de știință?

O stea roșie uriașă, numită Betelgeuse și care se află la 700 de ani-lumină față de Pământ, ar putea să explodeze. La această concluzie au ajuns astronomii după ce au observat că corpul ceresc a început brusc să lumineze mult prea slab.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cu timp în urmă, Betelgeuse era una dintre cele mai luminoase stele, însă – din octombrie – lumina acesteia a început să piardă din intensitare, devenind a 23-a. Actualmente, potrivit profesorului de astronomie de la Universitatea Villanova, Ed Guinan, corpul luminează de peste două ori și jumătate mai slab decât în mod normal.

Astronomii mai precizează că urmăresc comportamentul acestei stele de zeci de ani, iar de 50 de ani lumina ei a scăzut atât de mult încât asta ar putea însemna că ne pregătim de ceva extraordinar: „Ce produce o supernova se află în interiorul stelei. Betelgeuse este atât de mare încă nu se poate stabili exact ce se petrece”.

Așadar, profesorul Guinan susține că steaua are mari șanse să devină o supernovă din apropierea planetei noastre, transmite CNN.

„Are o vechime de aproximativ nouă milioane de ani, iar stelele atât de mari rareori depășesc 10 milioane. Cel mai probabil nu va exploda în timpul vieții noastre, ci în următorii 200-300.000 de ani”, precizează astronomul.

Ce ar însemna explozia unei stele uriașe pentru Pământ?

Oamenii de știință spun că – în cazul în care Betelgeuse va exploda, cei de pe Pământ vor surprinde un spectacol rar, deoarece deflagrația va putea fi văzută chiar și în timpul zilei, steaua roșie ar produce o strălucire albastră timp de trei-patru luni și abia după un an va dispărea complet.

„Ar fi o stea foarte strălucitoare vizibilă în timpul zilei. Explozia nu va fi periculoasă pentru oamenii sau animalele de pe Pământ, însă radiațiile ultraviolete provocate ar afecta stratul de ozon din atmosferă”, au punctat specialiștii.

Menționăm că o supernovă este o explozie stelară mai puternică decât o novă. Supernovele sunt extrem de luminoase și cauzează o explozie de radiații care adesea este mai strălucitoare decât o întreagă galaxie, înainte de a dispărea după câteva săptămâni sau luni.

Articole asemănătoare

Back to top button