fbpx

O altă companie a statului, privatizată. Prețul a scăzut de zece ori, în ultimii zece ani

În cadrul licitaţiei cu strigare, defăşurate pe 19 aprilie 2021 la Bursa de Valori a Moldovei, din cele 15 pachete de acţiuni proprietate publică, expuse de Agenţia Proprietăţii Publice, a fost vândut doar unul. Este vorba de pachetul de 76,5% deţinut de stat la SA Aqua-Prut din satul Roşu, Cahul, specializată în lucrări de construcţie.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit unui comunicat al Bursei de Valori, preţul de vânzare a constituit circa 4,77 milioane lei, adică de 10 ori mai mic decât cerea statul acum 10 ani, când acelaşi pachet de acţiuni era expus la privatizare la un preţ de circa 49 milioane lei, scrie MoldStreeet.

Iniţiatorul licitaţiei este Agenţia Proprietăţii Publice, care a scos la privatizare prin licitaţie cu strigare pachete la 15 societăţi pe acţiuni din diferite domenii ale economiei naţionale, iar la 11 dintre ele pachetul depăşeşte 90% din capitalul social.

Licitaţia a fost planificată pentru perioada 19 – 30 aprilie 2021, iar cel mai valoros și mai atractiv este, iarăși, pachetul de 78,28% de acțiuni de la SA Metalferos, prețul căruia a scăzut cu circa 7% comparativ cu licitația de la finele anului trecut.

Astfel, Guvernul speră să obțină circa 843 milioane lei, pentru întregul pachet, în scădere cu aproape 56 milioane lei, față de precedenta licitație, și cu aproape 65 milioane lei comparativ prețul inițial de expunere din vara 2020.

Valoarea tuturor pachetelor scoase la licitație depășește un miliard de lei, dar șansele ca acestea să fie vândute în totalitate sunt mici. Licitaţiile cu strigare vor avea loc în perioada 19-30 aprilie 2021.

Guvernul planifică să obțină în acest an venituri de câteva sute milioane lei din vânzarea activelor statului, pentru a acoperi o parte din găurile din bugetul de stat, provocate de pandemia de coronavirus.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button