fbpx

Moscow Times: Kremlinul vrea ca Navalnîi să fie condamnat la peste 13 ani de închisoare

Guvernul rus vrea ca Alexei Navalnîi să fie condamnat la peste 13 ani de închisoare, în încercarea de a destructura mișcarea de opoziție creată în jurul acestuia, scrie Moscow Times. Noua lungime a condamnării dorite de Kremlin arată o schimbare a strategiei regimului Putin în privința lui Navalnîi, care până acum era arestat pentru câteva săptămâni și apoi eliberat.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Navalnîi ar putea să primească luna viitoare o sentință de trei ani și jumătate de închisoare pentru o acuzație mai veche de delapidare, scrie Bloomberg, citând două surse apropiate de Kremlin. El ar mai putea să primească încă 10 ani de închisoare pentru noi acuzații despre furtul donațiilor făcute de susținătorii săi, transmite digi24.

Kremlinul speră ca „odată ce el intră la închisoare, mișcarea sa de opoziție sa-și piardă direcția”.

Navalnîi, care a fost arestat duminică direct pe aeroportul din Moscova, după ce s-a întors din Germania, și-a mobilizat susținătorii la proteste, după ce a făcut public un filmuleț care a devenit viral, despre palatul de un miliard de euro al lui Vladimir Putin. Clipul a adunat peste 50 de milioane de vizualizări în trei zile.

Protestele cerute de liderul opoziției sunt anunțate a avea loc sâmbătă în 65 de orașe din Federația Rusă.

Poliţia din Moscova a atenţionat vineri că orice manifestaţie ilegală ”va fi reprimată”, informează AFP şi Reuters.

„Orice tentativă de a organiza un eveniment public neautorizat şi orice acţiune provocatoare vor fi considerate o ameninţare la adresa ordinii publice şi vor fi reprimate fără întârziere”, a anunţat poliţia capitalei ruse, cu referire la „acţiunile ilegale prevăzute să aibă loc pe 23 ianuarie 2021”.

La rândul său, Kremlinul a declarat că manifestaţiile de protest convocate pentru sâmbătă pentru a cere eliberarea lui Aleksei Navalnîi sunt ilegale şi promovate de persoane pe care le-a calificat drept nişte „provocatori”.

Te-ar putea interesa: Procesul de defăimare intentat pe numele lui Navalnîi, amânat pentru 5 februarie

În paralel, au fost arestați mai mulţi susţinători ai lui Navalnîi, în timp ce alţii ar urma să se prezinte în faţa instanţelor în cursul zilei de vineri.

După ce joi a arestat mai mulţi colaboratori de-ai lui Alexei Navalnîi, poliţia a continuat arestările vineri cu coordonatoarea sediului din Vladivostok al opozantului, Ekaterina Vedernikova, şi cu o colaboratoare de la Novossibirsk, Elena Noskoveţ. Aceste arestări au fost raportate de către echipa lui Navalnîi şi de organizaţia neguvernamentală OVD-Info.

Au fost arestate joi o reprezentantă tot mai importantă a mişcării de opoziţie, Liubov Sobol, şi purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîş.

Vezi și: „Cea mai ascunsă și securizată proprietate din Rusia”. Navalnîi a publicat investigația „Palatul lui Putin”, afirmând că liderul rus „și-a pierdut mințile”

Procuratura rusă a anunţat măsuri în vederea „limitării accesului la informaţii ilegale” difuzate online şi constituind „apeluri de participare la acţiuni ilegale în masă”.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button