fbpx

Moldova va trebui să achite 7500 de euro după ce nu a fost investigat eficient violul unei tinere cu nevoi speciale

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a emis o decizie prin care a aprobat Acordul de reglementare amiabilă a cauzei, semnat între reprezentanții reclamantei și Guvernul Republicii Moldova, conform căruia statul este obligat să achite suma de 7500 de euro sub formă de prejudiciu material și moral victimei unui viol. Conform Promo-Lex, investigația acestuia nu a fost eficientă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Totodată, decizia prevede că statul va achita și 1500 de euro pentru cheltuielile de reprezentare în fața CtEDO. În cadrul audierilor, Curtea a formulat întrebări cu privire la încălcarea articolelor ce prevăd interzicerea torturii, în special, dacă autoritățile au efectuat o investigație eficientă asupra actelor de violență sexuală comise împotriva reclamantei, dreptul la respectarea vieții private și de familie și discriminarea pe baza dizabilității reclamantei prin faptul autoritățile nu au întreprins măsuri speciale pentru a-i permite să fie ascultată.

Violul a avut loc pe 25 iunie 2011 în municipiul Bender. Persoana agresată, pe atunci minoră, are tulburări de sănătate mintală, iar un vecin a abuzat-o sexual în timp ce mama ei nu era acasă.

Urmărirea penală pe acest caz s-a desfășurat cu mai multe încălcări și abateri, iar în aprilie 2013 Judecătoria Bender l-a condamnat pe bărbat la trei ani și două luni de închisoare, suspendâdu-i condiționat executarea pedepsei cu un termen de probă de doi ani. Totodată, el a fost obligat să plătească 10.000 de lei pentru prejudiciul cauzat.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button