fbpx

Ministra Sănătății, despre cazul fetiței de 8 ani care a murit de la o infecție virală: „Era în toi campania electorală și scandal în Rezina nu trebuia nimănui”

Cazul fetiței de 8 ani din Rezina care a murit din cauza unei infecții virale banale a rămas în vizorul Ministerului Sănătății, chiar dacă s-au schimbat membrii Executivului. Despre acest subiect a ales să vorbească ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Deși spune că nu este deloc ușor pentru ea să abordeze această temă, o va face, pentru că e corect. Despre situația familiei Sabinei, fetița de 8 ani din Rezina, ministra a scris într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

„E septembrie. Început de școală cu sunete de clopoțel. Nu și pentru Sabina. O fetiță de 8 ani care a avut nefericirea să facă o infecție virală banală și să interacționeze cu spitalul raional din Rezina. Aceasta s-a întâmplat la 11 februarie 2019. Ca la 12 februarie dimineața Sabina să nu mai existe.

Primul răspuns al ministerului la solicitarea părinților de a iniția o anchetă de serviciu a fost o mușamalizare fără genă a cazului. Era în toi campania electorală și scandal în Rezina nu trebuia nimănui. Sabina oricum era deja în pământul rece”, a notat Nemerenco.

Cât despre a doua anchetă comisională inițiată de ministră, în urma audienței cu mămica și bunica fetiței a descoperit o cu totul altă realitate, care s-a dovedit a fi dură de tot. În realizarea anchetei au participat cei mai de forță specialiști și profesori din domeniu, iar însăși ministra s-a implicat în cadrul acesteia.

„Rezultat: o notă informativă pe 23 pagini comparativ cu cele câteva pagini scunde ale primei anchete realizate sub fosta conducere a ministerului. Nu pot să-mi imaginez cum au citit aceste 23 pagini părinții și bunica… Concluzia principală: decesul a fost evitabil.

Chiar și în reanimare mai existau șanse, dacă fetița ar fi fost transferată la un spital de referință. Sabina nu a avut norocul să întâlnească în acea zi un Doctor, nici măcar un suflet mare care ar fi spus – eu nu știu cum să intervin, dar luați copilul și plecați urgent la Chișinău”, a mai precizat ea.

În schimb, Sabina a petrecut în secția de internare 4,5 ore fără a fi consultată de specialiști și administrându-i-se o perfuzie simplă de tot, apoi după alte 2 ore petrecute în secție ar fi fost transferată în reanimare, unde din tot timpul aflării sale acolo, două ore le-ar fi petrecut doar cu infirmiera, fără nicio supraveghere medicală.

„Pe tot traseul aproape neomenesc al micuței prin secțiile spitalului au fost depistate zeci și zeci de încălcări ale procedurilor și standardelor, care cumulate cu nepăsare, lipsă de compasiune și atitudine a unora, au finalizat într-o tragedie.

În spital s-a dovedit lipsa multor protocoale și standarde, medicul reanimatolog în general activează fără licență, și toate astea, dar și altele vorbesc de un management sub orice critică al spitalului. Nu voi aduce detalii clinice, care m-au cutremurat, istoria e tare-tare dureroasă, chiar de a durat doar 20 ore”, a relatat Nemerenco.

Ministra Sănătății a spus că nu deține puterea de decizie pentru a demite pe cineva, în cazul când Fondator este autoritatea locală, însă a avut discuții lungi cu reprezentantul Consiliului raional, dar și cu directorul spitalului.

„Le-am trimis și o scrisoare cu întreaga notă, și am cerut eliberarea din funcție a medicului reanimatolog deoarece nu deține drept de activitate, dar și demisia directorului. Cazul este investigat de procuratură. Din câte înțeleg, Fondatorul e cu totul de altă părere și își susține directorul. Care de asemenea, nici gând să plece”, a adăugat ministra.

Ala Nemerenco s-a arătat convinsă că în spitalul din Rezina există și personal medical profesionist, care își îndeplinește sarcinile cu vocație și dăruire, iar pentru a nu-i pune pe toți de-a valma, aceasta își dorește să înceapă alegerea grâul de neghină.

„Să fim onești și corecți. Și să ne îndreptăm, să ne ridicăm. Va fi un proces dureros și greu, dar foarte necesar. Și se va întâmpla, fiindcă Sabina, dar și alții încă mai plătesc în sistemul nostru de sănătate cu prețul vieții lor incomptența și nepăsarea”, a conchis ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Articole asemănătoare

Back to top button