fbpx

Maia Sandu, despre expulzarea profesorilor turci: „Fostul director al SIS și fostul director adjunct trebuie să răspundă pentru deciziile abuzive”

La începutul ședinței Guvernului, care a avut loc miercuri, prim-ministra Maia Sandu a menționat că pe 6 septembrie se împlinește un an de când au avut loc îndepărtările abuzive ale celor șapte profesori turci de pe teritoriul Republicii Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În context, șeful Executivului a solicitat Procuraturii Chișinău seriozitate maximă în ceea ce privește acest dosar, dar și a accentuat că există probe care demonstrează că deciziile abuzive au fost luate de către fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari și de către fostul director adjunct al SIS, Alexandru Baltaga.

„Există niște suspiciuni că acolo procurorii nu sunt suficient de interesați ca să cerceteze această cauză cu toată seriozitatea. Fac apel și către Procurorul orașului Chișinău, dar și către Procurorul general, să se asigure că acest caz este investigat cu cea mai mare seriozitate și la momentul potrivit societatea să fie informată, să ne fie oferite mai multe detalii despre acest abuz și, respectiv, cei care sunt implicați, să fie sancționați”, a menționat prim-ministra.

Amintim că, pe 6 septembrie 2018, șapte cetățeni străini, printre care persoane din administrația Liceului „Orizont”, au fost declarați indezirabili de către organele competente și expulzați, cu un avion rusesc, de pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit Serviciului de Informații și Securitate, aceștia ar fi fost suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări. Ulterior, cetățenii turci au fost judecați și condamnați în Turcia.

Articole asemănătoare

Back to top button