fbpx

MAI și ministrul Voicu, victime ale unui atac cibernetic: Apeluri abuzive din afara țării pentru a bloca rețeaua telefonică

În ziua alegerilor prezidențiale a avut loc un atac cibernetic în adresa MAI și a ministrului Voicu din afara țării cu scopul de a bloca rețeaua telefonică. Despre aceasta au anunțat, printr-un comunicat de presă, ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al MAI.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Aceștia desfăşoară măsuri specifice pentru identificarea, prevenirea şi contracararea ameninţărilor, vulnerabilităţilor și riscurilor susceptibile să compromită securitatea, patrimoniul, personalul, misiunile, procesul decizional și capacitatea operațională a sistemului administrativ al MAI.

Sursa menționează că atacul a fost manifestat prin apeluri abuzive de la mai multe numere de telefonie. Ca urmare a măsurilor întreprinse, a fost stabilit faptul că scopul atacului cibernetic este de a bloca rețeaua abonatului.

Totodată, operatorii de telefonie mobilă au confirmat faptul că, atacul a fost produs de peste hotarele Republicii Moldova.

În acest context, SPIA va iniția o cauză penală în baza indicilor art. 27 și art. 261/1, Cod Penal al Republicii Moldova, Accesul neautorizat la reţelele şi serviciile de telecomunicaţii. Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele implicate riscă amendă în mărime de la 1350 la 3350 unităţi convenţionale sau închisoare de pînă la 5 ani.

Totodată, SPIA solicită a fi informat în cazul în care funcționarii din sistemul afacerilor interne au recepționat astfel de apeluri și au devenit victima atacului cibernetic.

Back to top button