fbpx

Litvinenco, despre noua șefă a Procuraturii Anticorupție: Își lasă cariera și vine în R. Moldova pentru a eradica corupția

Guvernul și Parlamentul o vor susține pe Veronica Dragalin în dezideratul ei de a combate marea corupție din Republica Moldova. O spune ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, potrivit căruia decizia Veronicăi Dragalin de a renunța la cariera din Statele Unite pentru a munci în Republica Moldova este un noroc pentru țară. Ministrul Justiției dă asigurări că necunoașterea sistemului intern al procuraturii reprezintă mai mult un avantaj decât un dezavantaj pentru viitoarea șefă a Procuraturii Anticorupție, notează IPN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit CV-ului său, Veronica Dragalin are experiență în urmărirea penală a peste 300 de cazuri federale. Viitoarea șefă a Procuraturii Anticorupție a gestionat în SUA investigații internaționale, ce vizau cazuri complicate de corupție. Ministrul Justiției, membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), spune că Veronica Dragalin are determinarea și pregătirea necesară pentru a eradica fenomenul corupției din Republica Moldova.

„Oricare juriu care alege în baza meritelor, ar fi ales-o de Veronica Dragalin, având în vedere experiența de procuror federal în SUA, având experiență bogată în gestionarea dosarelor de corupție în rândul politicienilor americani. Sistemul juridic din statul California este unul sofisticat și în egală măsură eficient, ceea ce vorbește despre calitățile profesionale remarcabile are Veronicăi Dragalin. Ea vine într-un sistem pe care nu-l cunoaște, dar acest lucru comportă mai multe avantaje decât dezavantaje. Nu-i va fi foarte ușor, având în vedere resursa umană din Republica Moldova în domeniul procuraturii, dar nu-i va fi ușor și din cauza faptului că sistemul nostru judiciar nu este ca în SUA”, a spus Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Ministrul Justiției spune că Parlamentul va aproba toate legile necesare, astfel încât noua șefă anticorupție să nu se lovească de blocaje legislative în activitatea sa. Sergiu Litivinenco spune că în scurt timp Veronica Dragalin va veni în Republica Moldova pentru a-și prelua oficial mandatul.

„Republica Moldova are mare noroc pentru că o persoană cu o experiență de o asemenea anvergură, decide să-și lase cariera și decide să vină în Republica Moldova pentru a contribui la eradicarea corupției. Dacă va veni cu propuneri de amendare a legislației care nu permite să se avanseze pe anumite dosare, noi va trebui s-o ajutăm, pentru a reuși să-și îndeplinească misiunea. Sper că într-o perioadă scurtă de timp va veni în Republica Moldova pentru a-și exercita funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, instituție fundamentală pentru realizarea promisiunilor privind combaterea marii corupții”, a mai spus ministrul Justiției.

La proba interviului, organizată de CSP, din cei 4 candidați, Veronica Dragalin a obținut cel mai mare punctaj. Potrivit legii, CSP propune procurorului general interimar candidatura Veronicăi Dragalin pentru a fi numită la șefia Procuraturii Anticorupție.

 

Articole asemănătoare

Back to top button