fbpx

Legea bugetului de stat pentru anul 2021, modificată pentru a acoperi datoria Moldovagaz față de Gazprom

Proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul curent a fost votat de către Legislativ. Modificarea bugetului este condiționată de starea de urgență în sectorul energetic și de necesitatea întreprinderii măsurilor de ordin legislativ pentru depășirea acesteia. Proiectul de lege a fost votat, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului de joi, 25 noiembrie, de către 60 de deputați prezenți în sală.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Veniturile bugetului de stat au fost majorate cu 767,8 milioane de lei – până la 45 862,4 miliarde de lei, cheltuielile cu 421,7 milioane de lei – până la 57 654,3 miliarde de lei.

Deficitul bugetar s-a diminuat cu 346,1 milioane de lei și constituie 11,792 miliarde de lei sau 5,1% din PIB.

Cheltuielile au fost modificate în legătură cu instituirea alocațiilor suplimentare acordate populației în scopul depășirii consecințelor stării de urgență în sectorul energetic, dar și ca urmare a majorării ajutorului pentru perioada rece a anului și creșterii numărului de familii beneficiare.

Modificările operate la sursele de finanțare a deficitului bugetului de stat includ mijloace financiare pentru majorarea capitalului social al SA Energocom cu 1,7 miliarde de lei, în scopul asigurării măsurilor în vederea procurării de gaze naturale pentru acoperirea deficitului și pentru consumul curent.

Motivele pentru care a fost modificată Legea bugetului de stat pentru anul 2021

Primul este îndeplinirea condițiilor impuse de compania rusă Gazprom față de Moldovagaz SA în vederea evitării deconectării de la sursa de aprovizionare a Republicii Moldova cu gaze naturale și susținerii capacității de achitare a consumului.

Totodată, modificarea se face pentru întărirea situației de la „Termoelectrica” SA care, de asemenea, face parte din complexul energetic și contribuie semnificativ la menținerea securității energetice a țării.

Printr-o Hotărâre a Parlamentului, a fost declarată stare de urgență pe întreg teritoriul țării, în perioada 22 octombrie – 20 noiembrie. Propunerea a venit din partea Guvernului și a avut drept scop stabilirea măsurilor necesare întru asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale și energie electrică a țării.

Amintim că joi, 18 noiembrie, modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021 a fost aprobată în prima lectură de către Parlament.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button