fbpx

Ion Chicu: Cele trei bănci implicate în furtul miliardului nu trebuiau lichidate

Premierul demisionar consideră că a fost o mare greșeală că autoritățile au acceptat lichidarea celor trei bănci implicate în furtul miliardului. Afirmația, făcută în cadrul emisiunii Politica de la TV8, repetă ideea pe care Ilan Șor, fostul proprietar al celor trei bănci devalizate, a vociferat-o în martie curent.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ion Chicu crede că emiterea garanțiilor de stat de către Executiv și punerea celor aproape 14 miliarde de lei pe umerii cetățenilor a fost „o crimă împotriva țării”.

Spun cu toată responsabilitatea că s-a făcut o mare eroare când guvernul de atunci a acceptat presiunea din partea FMI și altor instituții să lichideze acele bănci. Nu trebuia acest lucru de făcut. Acele bănci, ale cui erau, trebuiau să întoarcă banii, dar nu să fie lichidate și să lași oamenii să achite. A fost o presiune foarte iresponsabilă la care guvernul de atunci nu a avut capacitatea să se opună”, a declarat Chicu.

Acesta că guvernele de atunci nu trebuiau să emită acele garanții de stat în baza cărora Banca Națională a alocat cele circa 14 miliarde de lei.

Amintim că în luna martie 2020, ex-proprietarul celor trei bănci devalizate (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank), care aveau o cotă de 37% din piața bancară, a declarat că a fost greșită decizia de a lichida cele trei bănci. Acestea, afirma Șor, au fost lichidate în interesul afaceristului Veaceslav Platon, care intenționa să instituie astfel monopolul în sectorul bancar. La acel moment, Platon, prin băncile sale, ar fi controlat 43% din piață. Ilan Șor mai sugera că emiterea garanțiilor de stat a fost o greșeală în situația în care băncile nu aveau această necesitate și nici acționarii instituțiilor bancare nu solicitaseră acest lucru. Astfel, în primăvara acestui an, într-o conferință de presă, Șor a recomandat autorităților să întoarcă celor trei bănci licențele pentru ca ele să-și poată relua activitatea. În acest caz, susținea Șor, acționarii vor căuta soluții pentru restituirea creditelor neperformante.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button