Între finanțarea terorismului și spălarea de bani: Industria de mining în Transnistria și Donbas
Tiraspolul a creat o întreagă industrie a mining-ului. Întreprinderile din stânga Nistrului au început să exporte echipament de acest gen. Deși consideră mineritul de criptovalută o amenințare la securitatea statului, autoritățile moldovenești permit importul de echipament de minerit, iar cele ucrainene funcționarea caselor de schimb de monede cripto, transmite anticorupție.md.
Personaje din anturajul Kremlinului gravitează în jurul afacerii cu producere de criptovalută în republicile separatiste proruse din Republica Moldova și Ucraina.
Andriy, în vârstă de 38 de ani, locuiește într-un apartament modest din orașul Donetsk, în regiunea separatistă din estul Ucrainei. Ajuns șomer, a decis să facă niște bani instalând o „fermă de criptomonede” în dormitorul său. S-a obișnuit deja cu zgomotul coolerelor, iar câștigul este garantat.
„Pentru o mie de dolari pe lună, trebuie să ai 12 asic-uri (sisteme de minerit a criptomonedelor – n.r). Trebuia să investesc circa 3.000 de dolari. Nu aveam acești bani la început. Așa că am decis să cumpăr treptat asics-urile. După plata curentului și internetului, acum câștig aproximativ 300 de dolari pe lună. Suma este suficientă pentru cheltuielile de zi cu zi în Donetsk”, spune Andriy.
Calculatoarele din dormitorul lui Andryi sunt puse să descifreze algoritmi complicați pentru o obține monede virtuale care să-i asigure independența financiară, fără a mai avea nevoie de o slujbă.
La circa 800 de kilometri depărtare, într-o altă regiune separatistă, Transnistria, Moldova, Roman Lutenco, de 30 de ani, plasează anunțuri pe Odnoklassniki și Vkontakte cum că oferă spațiu pentru amenajarea fermelor de mining în Tiraspol, la „Mining Hotel”.
L-am contactat pe Roman pretinzând că reprezentăm un om de afaceri străin interesat să investească în mining-ul de criptomonede din Transnistria. „Ceea ce vreau să știu este valoarea investiției, dacă merită să începem sau nu… Dacă ne sună un client cu 10.000 de dolari, nu există niciun sens pentru a începe”, a spus Roman din capul discuției, menționând că este interesant doar de „investitori grași”.
El a mai afirmat că oferă toate condițiile pentru minerit: de la instalarea echipamentului, conectarea electricității până la asigurarea securității locației de minerit cu camere video și „paznici cu câini”. Mai mult, el s-a oferit să intermedieze afacerea cu compania Tehnopark, care se ocupă în Transnistria de toate diligențele pentru deschiderea unei afaceri cu mining.
Pe forumurile de pe internet din Transnistria, în Lugansk și Donbas, oricine poate să cumpere și să își instaleze echipament de mining. Părțile componente ale așa-numitelor ferme pot fi cumpărate chiar din magazinele de produse electronice.
Mining sub bagheta Rusiei
Tiraspolul a legalizat dobândirea de criptomonede în ianuarie 2018, după adoptarea așa-zisei Legi cu privire la dezvoltarea tehnologiei blockchain. Fiul fostului procuror general al Rusiei, Igor Ceaika, în calitate de ambasador al Uniunii Antreprenorilor din Rusia „Delovaia Rossia” în Moldova și Transnistria, a avut o contribuție importantă la elaborarea pretinsului cadru juridic.
Deși nu se știe valoarea exactă a investițiilor lui Ceaika în Transnistria, mineritul de cripto monede a devenit aici în ultimii ani un fel de ramură a economiei locale, ca de altfel și în estul Ucrainei.
Dezvoltarea tehnologiei blockchain în regiunile separatiste din Ucraina și Moldova presupune următoarele condiții esențiale: gazele rusești oferite gratuit de Gazprom în Transnistria și cărbunele din minele Donbasului pentru estul Ucrainei, legislația laxă, precum și urmărirea dificilă a tranzacțiilor cu criptomonede la nivel internațional.
Prețul energiei electrice în Donbas este de 1,7 ori mai ieftin decât pe teritoriul controlat de Ucraina. Șase centrale termice produc anual un total de 3.000 de MW. Aproximativ 800 de MW sunt utilizați pentru consumul casnic al populației. Prin urmare, 2.200 MW sunt în surplus și pot fi folosiți pentru a exploata ferme de minerit.
În paralel, în Transnistria, energia electrică este de patru ori mai ieftină decât în restul Republicii Moldova, echivalentul a 0,05 euro per 1 kWh. În același timp, energia electrică vândută de Tehnopark „investitorilor în mining” poate să ajungă, în funcție de volumul cumpărat, și la 0,03 euro per 1 kWh.
Energia electrică este produsă la Centrala Moldgres din sudul Transnistriei, proprietate a gigantului rus Inter RAO. „Avem o rezervă considerabilă de energie electrică exploatată. Practic, putem să producem până la 700–900 de MWh. Este o perspectivă pe care putem să o atingem dacă va fi cerere în acest sens”, ne-a declarat șeful Agenției pentru Investiții de la Tiraspol, Andrei Betanov.
Conform cifrelor oficiale ale Moldgres, se atestă o tendință de creștere de 20% în ceea ce privește consumul intern al Transnistriei în perioada 2018–2020. La fel ca și în Ucraina, regimul separatist de la Tiraspol vrea să transforme regiunea într-un paradis al mineritului de criptomonede.
Pe lângă prețul mic la electricitate, minerii nu plătesc nicio taxă către regimul de la Tiraspol și, din 2020, sunt scutiți și de taxele vamale pentru importul de echipament. Tiraspolul se declară mulțumit doar de cantitate de energie electrică vândută minerilor.
Citește investigația integrală pe anticorupție.md.