fbpx

infografic | Număr record de copii moldoveni născuți în afara hotarului R. Moldova, dar care au solicitat acte naționale

Conform datelor din Registrul de Stat al Populației, în anul 2021, au fost înregistrate 15.476 de acte de naștere ale copiilor, cetățeni ai Republicii Moldova, născuți peste hotare. Potrivit Agenției Servicii Publice (ASP), cifra este una record pentru ultimii zece ani de evidență.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Începând cu 17.08.2001, perfectarea certificatului moldovenesc de stare civilă, în cazul în care actul de stare civilă al cetățeanului Republicii Moldova a fost înregistrat de către autorităţile unui stat străin, are loc doar după transcrierea actului respectiv în registrele de stare civilă ale Republicii Moldova.

Astfel, cetățeanul Republicii Moldova este obligat să declare transcrierea, în termen de 6 luni de la întoarcerea în ţară sau de la primirea din străinătate a certificatului de stare civilă ori a copiei sau extrasului de pe actul de stare civilă.

Cetățenii Republicii Moldova, care se află temporar sau domiciliază peste hotarele țării, pot solicita transcrierea actelor de stare civilă la misiunea diplomatică sau la oficiul consular al Republicii Moldova acreditate în țara de destinație.

infografic: ASP

Articole asemănătoare

Back to top button