fbpx

infografic | Cum poate fi explicată creșterea record cu 50% a exporturilor moldovenești din acest an?

În luna mai exporturile moldovenești au fost de 416 milioane de dolari, cea ce este un record absolut pentru Moldova. În valoare anuală exporturile au ajuns la 3,9 miliarde de dolari, cu 50% sau 1,3 miliarde de dolari mai mult decât în perioada similară de anul trecut, când ele au fost de doar 2,6 miliarde de dolari, influențate negativ de COVID-19.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Creșterea fără precedent a exporturilor în opinia mea se explică prin trei factori de bază, afirmă Veaceslav Ioniță, expert economic la IDIS „Viitorul”.

1) Creșterea exporturilor producției agricole, care în anul 2021 a înregistrat o creștere fără precedent în istoria țării. Această creștere se vede ușor din grafic începând cu luna octombrie 2021.

2) Producția agricolă din stânga Nistrului, care este exportată ca producție a Republicii Moldova. Acest fenomen a luat amploare în ultimii ani, inclusiv datorită politicii de securizare a hotarelor sale promovate de Ucraina.

3) Re-exportul producției din Ucraina. Odată cu începutul războiului din Ucraina o parte considerabilă de marfă a început să fie exportată, prin Moldova. Însă anumite cantități neînsemnate nu doar tranzitează Moldova, dar sunt importate, apoi reexportate.

„Totuși în opinia noastră factorul de bază, care stau la creșterea exporturilor moldovenești sunt: marfa din Stânga Nistrului și producția agricolă din dreapta Nistrului, care a creat acest fenomen fără precedent în istoria comerțului nostru internațional.

În valoare anuală exporturile nu doar au crescut cu 50% față de perioada corespunzătoare de anul trecut, dar au înregistrat un nivel record pentru Moldova de 3,9 miliarde USD.

Dacă Moldova nu va pune piedici agenților economici din stânga Nistrului, dar va duce o politică activă de integrare a lor în spațiul economic unic național, atunci exporturile noastre în acest an ușor pot ajunge la 4,5 miliarde de dolari”, se arată în analiza lui Veaceslav Ioniță.

Vezi și: Veaceslav Ioniță: În loc de 100 de euro, moldovenii din diasporă trebuie să trimită acasă 150 de euro

Articole asemănătoare

Back to top button