În 150 de instituții de învățământ vor fi construite blocuri sanitare
Anul acesta autoritățile își propun să asigure condiții de igienă și sanitație în 32 de instituții de învățământ general din țară, anul viitor – în 118 instituții. Datele au fost comunicate de ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun. Potrivit oficialului, la sfârșitul anului 2024, vor rămâne fără condiții de igienă și sanitație instituțiile din localitățile „unde nu există de principiu apă și sanitație sau canalizare”.
Pe 19 septembrie, Perciun a prezentat un raport cu privire la măsurile care vor fi întreprinse până la final de an și care urmează să se întâmple și în 2024 „pentru că să ne apropiem de o situație când fiecare copil din Republica Moldova are acces la aceste servicii elementare într-o manieră corespunzătoare secolului în care trăim”.
„Pentru anul 2023, din bugetul de stat au fost alocate 25 de milioane de lei în vederea creării blocurilor sanitare în interiorul instituțiilor de învățământ. S-a desfășurat un concurs de selectare a școlilor care ar urma să beneficieze de aceste resurse. Au fost selectate 25 de instituții, care până la finalul acestui an de zile urmează să beneficieze de aceste lucrări de renovare”, a menționat oficialul, citat de newsmaker.md.
Instituțiile selectate sunt din 14 raioane: Anenii Noi, Basarabeasca, Cantemir, Dondușeni, Drochia, Căușeni, Criuleni, Florești, Glodeni, Orhei, Nisporeni, Sângerei, Strășeni și Ungheni.
„În același timp, Ministerul a mobilizat și partenerii de dezvoltare în vederea contribuției la rezolvarea acestei probleme și ne bucurăm de efortul generos atât al Băncii Mondiale cât și a UNICEF. (…) Respectiv, în acest an, UNICEF va contribui la desfășurarea unor asemenea lucrări în 7 instituții de învățământ, care urmează a fi beneficiare până la finalul acestui an. Lucrările însumând 4,3 milioane de lei. Cu alte cuvinte, în total – atât din bugetul de stat cât și de la UNICEF, în acest an 32 de instituții de învățământ își vor vedea facilitățile de apă și sanitație renovate”, a precizat ministrul.
În anul 2024, potrivit lui Perciun, planul autorităților este să mai aloce încă 143 de milioane de lei în vederea rezolvării acestei probleme.
„Ar urma să beneficieze în jur de 118 școli. Aici contribuția va veni în mare parte din partea partenerilor noștri de dezvoltare. Banca Mondială s-a angajat să repare sau să creeze aceste facilități în 18 instituții de învățământ, lucrări totale în valoare de 58 de milioane de lei, iar UNICEF s-a angajat să ne susțină în renovarea/dotarea a peste 100 de blocuri igienico-sanitare din instituțiile de învățământ în valoare totală de 85 de milioane de lei”, a comunicat Perciun.
El a adăugat că până la finalul acestei luni va fi lansat un apel repetat de înregistrare a instituțiilor care vor să beneficieze de suport în crearea facilităților privind accesul la apă și sanitație.
„Respectiv acele 100 de instituții care urmează a fi finanțate de către UNICEF vor fi identificate până la finalul acestui an, în urma procesului de înscriere online”, a comunicat el.
Întrebat „până când Guvernul își propune să doteze toate instituțiile cu blocuri sanitare”, Perciun a spus că la sfârșitul anului 2024 vor rămâne cu această problemă „anumite instituții mici și în localități unde nu există de principiu apă și sanitație sau canalizare”.
„În anul 2024 după ce vom avea peste 100 de instituții care vor beneficia de suport, putem spune cu certitudine că în marea majoritate absolută a instituțiilor va fi rezolvată această problemă, rămânând cred că unele situații complicate unde nu există de principiu apă și sanitație sau canalizare în localitate și asta de altfel complică foarte mult lucrurile. (…) De asta s-ar putea la finalul anului 2024 să mai rămână anumite instituții mici, cu un număr mic de copii, și în localități unde nu există infrastructura de bază pentru întreaga localitate. (…) Acum ne vom axa în primul rând pe instituțiile unde există un număr suficient de copii și unde există cel puțin servicii de apă în localitate. Or asemenea intervenții vor fi cele mai cost-eficiente pentru început, iar cele care sunt cele mai scumpe și complicate le vom lăsa pentru 2025″, a conchis Perciun.