fbpx

Guvernul propune prelungirea stării de urgență pentru încă 60 de zile

Executivul propune prelungirea stării de urgență pentru încă 60 de zile, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în contextul agresiunii militare ruse în Ucraina. Solicitarea urmează a fi examinată de Parlament.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Dcizia a fost luată în cadrul ședinței Comisiei Situații Excepționale (CSE), a anunțat premierul Natalia Gavrilița.

Amintim că starea de urgență în legătură cu războiul din Ucraina a fost instituită imediat după începerea agresiunii Rusiei în statul vecin, la 24 februarie.

Ce presupune starea de urgență

Starea de urgență presupune, printre altele, posibilitatea unui regim special de intrare și ieșire din/în țară, regim special de circulație a persoanelor și mărfurilor, regim special de lucru, expulzarea persoanelor care pot prezenta pericol pentru securitatea statului, interzicerea manifestațiilor în masă, raționalizarea consumului de alimente și alte servicii de primă necesitate, interzicerea demisiei lucrătorilor (cu excepția cazurilor prevăzute de actele normative), implicarea cetățenilor pentru servicii de interese public, accesarea și gestionarea asistenței internaționale pe durata stării de urgență.

Pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a R. Moldova emite dispoziții obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul R. Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button