fbpx

Guvernul a votat crearea unei comisii care va preselecta candidații pentru funcția de procuror general. Cine vor fi membrii acesteia?

Astăzi Guvernul a votat un proiect de lege ce ține de reforma Procuraturii. Este vorba despre o hotărâre care prevede crearea unei Comisii care se va ocupa de preselectarea candidaților pentru funcția de procuror general.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Comisia va fi una independentă și va fi formată din cinci membri: ministrul Justiției, un fost procuror sau un fost judecător, un expert internațional, un expert național și un reprezentant al societății civile, precum și un expert desemnat de președintele Parlamentului. 

Ulterior, Consiliul Superior al Procurorilor va putea alege procurorul general din lista scurtă propusă de comisie. Proiectul merge de urgență în Legislativ, iar prim-ministra a menționat că acesta are toate șansele să fie votat la începutul săptămânii viitoare.

„Este unica metodă prin care putem asigura un concurs corect și independent, în condițiile în care actuala componență a CSP a tolerat clientizarea politică a Procuraturii de către Partidul Democrat.

Fără o justiție funcțională în Moldova, toată munca noastră, toate deciziile, bugetele, numirile, politicile noastre publice nu vor avea niciun rezultat. Fără a pedepsi beneficiarii furtului miliardului, fără a vedea după gratii fețele care până ieri ne mințeau din televizor, prezența noastră aici nu își are rost”, a precizat șefa Cabinetului de miniștri.

Maia Sandu a mai menționat că „doar un procuror general independent, profesionist și curajos poate să ne dea o șansă să pedepsim hoții și să curățăm instituțiile de căpușe. Pentru reforma justiției calitatea umană și profesională a viitorului procuror general e mai importantă decât orice politician”.

Articole asemănătoare

Back to top button