fbpx

grafic | ZUGO a comparat vaccinurile anti-COVID și îți prezintă eficacitatea, reacțiile adverse și modul lor de administrare

A trecut mai bine de un an de când pandemia de coronavirus a început să se răspândească în toată lumea. Momentan, cercetători susțin că au găsit antidotul. Mai multe companii produc vaccinul anti-coronavirus. Sub diferite denumiri, fiecare cu prescripțiile sale, serurile sunt răspândite pe întreg globul pentru a imuniza populația. Care sunt vaccinurile, ce diferențe apar între ele, dar și despre eventuale reacții adverse, îți spunem mai jos.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

AstraZeneca – primul vaccin ajuns în Republica Moldova și cel mai puțin eficient?

Serul Oxford / AstraZeneca a fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului (AEM) pentru utilizarea în Uniunea Europeană în luna Ianuarie curent. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), vaccinul are o eficacitate de 63%.

Serul are la bază un vector viral nereplicativ. Adică, în corp se injectează un fragment genetic al coronavirusului, folosindu-se pentru „transport” un adenovirus (o formă slăbită a unui virus comun răcelii), ci nu un de ARN.

Acesta se administrează în două doze. Fiecare dintre ele la distanță de 4-12 săptămâni una față de cealaltă.

Procesul de protecție începe la aproximativ 15 zile după ce persoana primește a doua doză de vaccin.

Important este de menționat faptul că vârsta minimă necesară pentru a primi vaccinul este de 18 ani. În cazul serului AstraZeneca, specialiștii recomandă persoanelor peste 65 de ani să nu se imunizeze cu el.

De asemenea, vaccinul nu este recomandat persoanelor cu vârsta sub 18 ani până la rezultatele studiilor ulterioare.

Din punct de vedere al reacțiilor adverse, pe parcursul administrării, au fost înregistrate cazuri de frisoane, dureri de cap și de mușchi, oboseală sau greață, dar și durere în locul inectării.

Totodată, studiile cercetătorilor relevă faptul că AstraZeneca ar avea eficacitate împotriva tulpinii britanice, însă ar atesta mai puțin succes la depășirea mutației formate în Africa de Sud.

Pfizer – cel mai eficient dintre vaccinuri?

Spre deosebire de AstraZeneca, Pfizer utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN. Ceea ce înseamnă că învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul.

Aprobat de AEM la 12 decembrie 2020, Pfizer are o eficacitate de 95% și este destinat persoanelor care au cel puțin 16 ani, iar procesul de protecție ar începe după șapte zile de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin.

După administrarea acestuia sunt posibile reacții adverse ca frisoanele, durerile de cap, iar în locul injectării – roșeață și umflături.

Vaciinul ar putea să nu fie de folos în cazul tulpinii COVID-19 apărute în Africa de Sud.

Moderna – vaccinul care ar putea combate tulpina britanică

Cu o eficacitate de circa 94%, serul produs de Moderna se administrează, de asemenea, în două doze, însă la o distanță de 28 de zile una față de alta.

Serul ar putea trata tulpinile coronavirusului apărute în Marea Britanie, dar nu ar fi eficient pentru mutațiile descoperite în Africa de Sud.

Acesta a fost aprobat pentru utilizare la începutul lunii ianuarie curent și utilizează aceeași tehnologie ca Pfizer: ARN mesager.

Pentru a fi imunizat cu Moderna, trebuie să ai cel puțin 18 ani.

Reacții adverse posibile sunt durere și umflături în locul injectării, dar și frisoane sau oboseală.

Sputnik V, vaccinul despre care rușii spun că nu are efecte adverse

Vaccinul Sputnik V, produs de Rusia, nu a fost aprobat de AEM pentru utilizare. Totuși, Republica Moldova, și alte 36 de state nu au așteptat decizia experților europeni și au dat undă verde serului.

Oamenii de știință ruși susțin că eficacitatea antidotului este de 91,6%, iar reacții adverse nu există. Totodată, imunitatea în fața virusului ar apărea după 18 zile de la administrarea primei doze de vaccin.

Sputnik V este proiectat să declanșeze o reacție pe baza unor vectori virali care, în mod normal, provoacă răceala obișnuită.

Preliminar, vaccinul a fost testat pe persoane care au mai mult de 18 ani.

Johnson&Johnson – vaccinul care se administrează într-o singură doză

Singurul ser împotriva coronavirusului care se administrează într-o singură doză, Johnson&Johnson a fost aprobat pentru utilizare în Statele Unite ale Americii.

Antidotul se bazează, la fel ca AstraZeneca, pe un vector viral nereplicativ, iar efectul acestuia începe să apară la circa 28 de zile după administrare.

Eventuale reacții adverse ale acestuia sunt durerile locale ale brațului, durerile de cap, dar și oboseala.

Eficacitatea vaccinului Johnson&Johnson ar scădea la 55-57% în cazul tulpinei depitate în Marea Britanie.

*ZUGO va reveni cu informații actualizate despre serurile anti-coronavirus, odată ce sursele oficiale le vor publica.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button