fbpx

Gavrilița, pentru CNN: Fiecare al optulea copil din R. Moldova e acum un refugiat. Avem o criză umanitară extraordinară

Într-un interviu exclusiv acordat CNN, prim-ministra Natalia Gavriliţa a condamnat cu fermitate invazia Rusiei în Ucraina și a adăugat că Guvernul R. Moldova face tot posibilul pentru a sprijini refugiaţii – dar capacitatea țării este limitată.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Gavrilița a îndemnat comunitatea internaţională să intervină în timp ce refugiaţii ucraineni părăsesc ţara cu miile.

„Asistăm la o criză umanitară extraordinară, deja 230.000 de persoane au trecut graniţa moldovenească dinspre Ucraina, iar aproximativ 120.000 au ales să rămână. 96.000 sunt cetăţeni ucraineni. Numărul reprezintă 4% din întreaga populaţie a Republicii Moldova, de 2,6 milioane de locuitori. Fiecare al optulea copil din Moldova este acum un refugiat”, a declarat prim-ministra.

Gavrilița a adăugat că nu am fi putut face față acestui flux masiv de refugiați dacă „nu ar fi fost solidaritatea extraordinară a oamenilor”.

„Cel puţin trei sferturi dintre refugiaţi stau cu familiile. Mulţi ucraineni au prieteni sau rude în Moldova – dar şi oameni obişnuiţi au primit pur şi simplu familii ucrainene şi le-au invitat în casele lor”, a adăugat Gavrilița.

Premierul a îndemnat Uniunea Europeană să creeze coridoare pentru a ajuta refugiaţii să se deplaseze spre alte ţări, avertizând: „după doar 10 zile de război, suntem la capacitate maximă. Cred că fluxul de refugiaţi este mai mare şi mai rapid decât indicau chiar şi predicţiile”.

Linkul spre interviu AICI.

Articole asemănătoare

Back to top button