fbpx

foto | Vor concura cu 175 de țări din întreaga lume: Susține echipa națională de robotică la olimpiada mondială FIRST Global

Echipa Națională de Robotică a Republicii Moldova va participa, în perioada 24-27 octombrie, în cadrul celei de-a treia ediție a olimpiadei internaționale în domeniul roboticii – FIRST Global Challenge. Competiția se va desfășura în Dubai, Emiratele Arabe Unite, și va aduce împreună peste 175 de echipe din întreaga lume.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Misiunea FIRST Global Challenge este de a inspira tinerii să devină lideri în domeniul științei, tehnologiei și inovației, contribuind la creșterea nivelului de înțelegere și cooperare în abordarea celor mai stringente probleme cu care se confruntă omenirea și îmbunătățirea calității vieții pentru fiecare.

Echipa Moldovei este formată din șapte membri: Adrian Copaci, Cristian Comendant, Elena Graur, Nicolae Mihalache, Cosmin Ciorbă, Dorina Levca și Mihai Eșanu. Tematica ediției curente, intitulată „Ocean Opportunities”, presupune crearea unui robot care simulează colectarea deșeurilor solide din oceane și transportarea lor la stații de procesare.

„În fiecare an, milioane de tone de substanțe poluante, generate de activitatea umană, sunt deversate în oceane, afectând negativ viața marină și existența populației globale. FIRST Global Challenge 2019 atrage atenția asupra acestei probleme critice pentru a crește nivelul de informare și a ne încuraja să întreprindem acțiuni eficiente pentru prezervarea oceanelor noastre. Echipele participante vor învăța despre provocările reale privind curățarea oceanelor”, spun organizatorii.

Pregătirile pentru competiție reprezintă o adevărată provocare pentru tinerii ingineri în devenire. Ei au parcurs o adevărată experiență de inginerie și inovație, proiectând, construind, programând și testând robotul pentru a îndeplini sarcinile competiției.

Pentru a asigura participarea echipei la eveniment mai e nevoie de circa 2000 de dolari USD. Doritorii de a sprijini tinerii talentați care vor reprezenta cu multă demnitate țara noastră, o pot face pe pagina oficială a echipei pe site-ul competiției.

Amintim că la ediția precedentă a olimpiadei, care a avut loc în Mexic, cu tematica „Energia Regenerabilă”, naționala Moldovei la robotică a fost medaliată cu bronz, clasându-se după România și Singapore, la categoria „Grand Challenge Award Most Cumulative Points”.

Participarea echipei de robotică în cadrul competiției internaționale este susținută de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Suedia și UK Aid prin intermediul Proiectului de Competitivitate din Moldova, Tekwill, companiile Codwer și Ellation, Tekwill Academy Kids. Gazda sesiunilor de pregătire pentru competiție este FabLab Chișinău.

Articole asemănătoare

Back to top button