fbpx

foto, video | „Oricine are o șansă, o speranță”. Chirurgii de la Spitalul Republican au operat un nou-născut cu malformație cardiacă congenitală complexă

Chirurgii de la Spitalul Clinic Republican Timofei Moșneaga au operat un nou-născut cu malformație cardiacă congenitală complexă, care a pus în pericol viața bebelușului odată cu primul strigăt.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„Oricine are o șansă, oricine are o speranță, contează să o oferi la timp. Vă redau cazul unui nou-născut de 2100 gr, cu o soartă deloc ușoară. S-a născut cu o malformație cardiacă congenitală complexă care a pus în pericol viața bebelușului odată cu primul strigăt. Doar lucrul în echipă poate ajuta aceste suflete”, a scris chirurgul Eugen Cerevan pe Facebook.

Potrivit medicului, bebelușul a fost născut la Institutul Mamei și Copilului, apoi a fost transferat la Spitalul Republican, fiind investigat și pregătit pentru o intervenție pregătitoare minim invazivă. Eugen Cerevan a explicat cum s-a desfășurat operația.

„Doamna Ilona Cucu, intervenționist cu cea mai mare experiență în abordarea nou-născuților, cu ajutorul lui Vladimir Gura și a mea (Eugen Cerevan) a efectuat procedura Rashkind printr-un abord ombilical. Acest abord a fost asigurat de către medicii ATI de la Centru Mamei și Copilului pentru care le aduc mulțumiri. Procedura Rashkind sau atrioseptostomia constă în ruperea peretelui dintre ambele atrii pentru a favoriza amestecul de sânge în cazul unor malformații cardiace complexe.

Da, este o procedură agresivă, cum vedeți din video, dar vital importantă pentru a compensa nou-născutul și a da răgaz echipei de cardiochirurgi în efectuarea corecției radicale. Desigur acest act medical nu a putut fi efectuat fără un suport anesteziologie pe cinste asigurat de Domnul Doctor Sergiu Gujuman, care asigură anestezia serviciului de cardiochirurgie. Doar o conlucrare strânsă cu maximă vigilență din partea tuturor participanților poate da o speranță de viață”, a scris Eugen Cerevan pe pagina sa de Facebook.

Articole asemănătoare

Back to top button