fbpx

foto, video | La mulți ani, limba română! Participare record la Marea Dictare Națională din Chișinău

Peste 1.700 de persoane au participat astăzi, 31 august, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, la cea de-a doua ediție a Marii Dictări Naționale.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Evenimentul, desfășurat de Ziua Limbii Române, a fost marcat de participarea entuziastă a publicului din toată republica, atât în Chișinău, cât și în 15 raioane, numărul total al participanților depășind cifra record de 2.500.

La deschiderea evenimentului, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, le-a mulțumit celor aflați în piață pentru interesul de care dau dovadă față de limba română: „Suntem atenți la cum ne îmbrăcăm, suntem atenți la ce mâncăm, dar cum să nu fim atenți la cum vorbim? Limba nu este doar un instrument de înțelegere reciprocă, modul în care ne exprimăm arată cât de vastă este mintea și lumea noastră”.

Maia Sandu și-a exprimat recunoștința față de cei 12 mii de oameni care studiază în prezent limba română prin programul național de studiere al limbii române.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a declarat că felul în care ne vorbim limba rămâne a fi un însemn al demnității noastre naționale. Acesta a adăugat faptul că generații au luptat pentru limba română și este de datoria noastră să păstrăm vie amintirea acelor sacrificii, mai ales că pentru limba română au luptat multe personalități marcante, printre care și Spiridon Vangheli, prozator și poet, tatăl lui Guguță.

În dictarea de astăzi, Spiridon Vangheli ne va oferi o lecție din volumul «Școala Vieții», o operă ce reflectă profunzimea gândirii și experienței sale. Am ales acest text ca să omagiem marele nostru scriitor”, a adăugat Dan Perciun.

Pe parcursul lunii septembrie, o comisie specială formată de Ministerul Educației și Cercetării va verifica textele scrise de participanți, iar cele mai bune lucrări vor fi premiate în cadrul unei ceremonii publice, detalii suplimentare urmând a fi anunțate în perioada următoare. La evaluare se va ține cont de corectitudinea scrierii dictării, o atenție deosebită fiind acordată ortografiei.

Cei care se vor remarca prin rezultate excelente vor fi invitați la evenimentul festiv ce va fi organizat de ministerul de resort pentru a fi premiați de sponsorii evenimentului. Printre premiile oferite de sponsori sunt abonamente de trei luni la sport la „Arena Chișinău”, seturi de cărți de la editura „Cartier”, vouchere de la librăria „Librarius”, „Biletul de Aur” (invitație dublă) la Teatrul „Luceafărul”, seturi de accesorii Orange cu pachete PrePay incluse.

Detalii și actualizări despre evenimentul de premiere a participanților, dar și invitațiile de presă, vor fi publicate pe parcursul lunii septembrie pe site-ul și pe pagina de Facebook a Ministerului Educației și Cercetării.

Evenimentul Marea Dictare Națională, ediția II, a fost organizat de Ministerul Educației și Cercetării, sub egida Președinției Republicii Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button