fbpx

foto | Suedeza de 16 ani care luptă pentru salvarea planetei i-a inspirat și pe moldoveni. Zeci de tineri s-au alăturat mișcării Fridays For Future

Greta Thunberg, adolescenta de 16 ani care a stat trei săptămâni în fața Parlamentului suedez pentru a protesta împotriva lipsei de acțiune asupra crizei de mediu, i-a motivat și pe moldoveni să se alăture în lupta pentru salvarea planetei.

În perioada 5-10 august, echipa Fridays For Future Moldova a participat în cadrul meetingului SMILE, unde au fost prezenți peste 450 de tineri din 37 de țări, inslusiv și Greta Thunberg. În cadrul meetingului, tinerii au elaborat „Declarația pentru climă de la Lausanne” în care se stipulează valorile, strategiile, cerințele și obiectivele de viitor a mișcării Fridays For Future. De asemenea, ei eu participat la diverse workshopuri, meetinguri cu oameni de știință, speakeri din domeniu și diferite dezbateri.

Pe 9 august, în incinta „La Place de Garre”, Lausanne, alături de comunitatea internațională, tinerii au cerut autorităților din întreaga lume acțiuni corespunzătoare crizei de mediu și schimbărilor climatice tot mai evidente. Ei au cerut schimbări politice, de sistem și de atitudine și nu schimbări climatice.

Pe 8 septembrie, Greta a decis să dea start unui val de proteste în fiecare vineri, în Suedia, până când autoritățile să cadă de acord să stabilească unele măsuri astfel încât toate procesele ce implică emiisiile de gaze cu efect de seră în conformitate cu acordul de la Paris adică în medie globală, să nu depășească 2 grade Celsius.

Hashtagurile #FridaysForFuture și #Climatestrike au devenit virale, astfel s-au răspândit dând naștere mișcărilor Fridays For Future în peste 168 de țări din întreaga lume. Fridays For Future Moldova este mișcarea non-violentă a tinerilor din Moldova care denunță comportamentul iresponsabil al autorităților care eșuează să facă față schimbărilor climatice.

Articole similare

Close