fbpx

foto | Specialiștii bat alarma: Peștii din Prut ar fi infectați cu viermi care, odată consumați de om, pot cauza diverse răni la organe

În râul Prut de câțiva ani se constată prezența peștilor infectați cu anisakis (viermi). Despre acest lucru anunță ecologul român Silviu Gurlui, care mai spune că aceștia pot cauza afecțiuni severe chiar dacă nu mai sunt vii, dar încă se găsesc în peștele consumat.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Viermii au de regulă 3 cm lungime, iar atunci când este consumat de om, poate să adere la peretele stomacului sau al intestinului.

„Acolo produce leziuni și o serie de probleme digestive care se pot agrava. Poate provoca inflamații ale țesuturilor din sistemul digestiv. Poate produce dureri, febră, greață și vomă, diaree”, spune specialistul.

Silviu Gurlui mai menționează că peștii cu acești paraziți au solzii ce capătă o alură cumva neobișnuită, peștii suferă, au mobilitate mai grea, nu se pot hrăni în mod normal și cad pradă mult mai ușor pescarilor prin nada întinsă.

Parazitul Anisakis poate fi distrus prin expunere la temperaturi extreme, mai ales prin congelare timp de 24 de ore, la -20 de grade Celsius. În om nu poate trăi mai mult de 15 zile. Nu se poate înmulți, dar poate cauza, în anumite condiții, afecțiuni corelate cu imunitatea organismelor infectate.

În Spania, anual, 8000 de oameni cad pradă acestor viermi. Aparent mai multe specii de pești răpitori din Prut au avut și, probabil, ar mai putea avea acest vierme parazit înfipt în carne. Peștii Prutului pot conține acești paraziți, iar pescarii au ajuns să verifice carnea peștilor cu lumina intensă, foarte amănunțit.

Articole asemănătoare

Back to top button