fbpx

foto | Reacția lui Alex Iordache după ce a fost criticat pentru fotografiile nud mamă-fiică

Alex Iordache a fost criticat dur după lansarea unuia dintre proiectele sale, și anume: #protestpecovor. Artistul fotografia oameni, cunoscuți s-au mai puțini cunoscuți de la noi, goi pe covorul nostru tradițional. Ceea ce a indignat internauții a fost ședința foto mamă-fiică.

Imaginile cu mama și fiica au fost aspru criticate de către internauți, unii dintre ei fiind de părere că au fost încălcate drepturile minorului.

În urma acestui scandal Alex Iordache a decis să șteargă fotografiile și să vină cu o explicație. Iată ce a declarat acesta.

„Când eram mic aveam un coșmar pe care-l visam adesea. În acel vis eram în pielea goală printre toți copiii din mahala cu care ieșeam la joacă, fete și băieți. Nu mă dezbrăca nimeni, visul începea cu mine gol între toți. Nici unul din ei nu avea vreo reacție la faptul că eu eram gol dar sentimentul de rușine pe care-l încercam în acel vis era dăunător. Acest sentiment continua și după ce mă trezeam dar nu povesteam nimănui pentru că-mi era rușine.

Protestez împotriva rușinii de propriul corp și educarea copiilor că goliciunea e o rușine națională. Consider că nuditatea nu trebuie să fie privită ca o tragedie. Nuditatea nu este imorală sau păcătoasă. Să lupți împotriva ei e ca și cum ai lupta cu tine însuți.

Nici până acuma în capul meu de tată nu se leagă cum la vederea unei fotografii cu o copilă lângă mama sa, ambele goale, atât de multă lume a Facebook-ului a găsit ceva erotic, dar cu atât mai mult pornografic.

Mi-aș dori să trăiesc într-o societatea în care copiii sunt educați că venim pe lume goi și că nuditatea nu este nimic anormal, imoral, interzis sau păcătos. Într-o astfel de societate această fetiță nu ar experimenta niciodată bullying-ul pentru faptul că s-a fotografiat cândva goală alături de mama sau familia sa.

Dar pentru că trăiesc într-o societate în care a fi gol e tragic o să recunosc faptul că această postare cu fiica și mama ar putea să-i facă rău fetiței undeva în viitor, nu doar din cauza faptului că e goală în acele fotografii, dar și din cauza tuturor comentatorilor care mai că ar fi fost gata să o răstignească pe mamă și să-i zică fetiței că așa ar fi fost mai bine pentru ea.

Din acest motiv am șters postarea respectivă atât de pe Facebook, cât și de pe Instagram. În realitatea în care trăiesc cred că ar fi trebuit să chibzuiesc mai mult înainte de a posta acele fotografii pe rețelele de socializare. Îmi pare rău”, a scris fotograful

Amintim că și Centrul Internațional La Strada Moldova și-a expus părerea cu referire la aceste fotografii:

„Distribuirea imaginilor nud ale unui copil reprezintă o încălcare gravă a mai multor drepturi ale copilului. Asemenea acțiuni afectează viața intimă și demnitatea copilului, îi compromit imaginea publică și încurajează cererea pentru alte conținuturi similare. Publicarea imaginilor de acest fel în spațiul public normalizează abordarea corpului copilului ca obiect erotic, care ar putea exprima senzualitate și desfăta simțurile pentru plăcerile corporale”.

Ulterior, a fost solicitată ștergerea fotografiilor de pe rețelele de socializare.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Ne naștem goi și trăim mascați cu limitele societății în care am crescut. #protestpecovor

Публикация от Alex Iordache (@alex_iordache_)

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

#protestpecovor

Публикация от Alex Iordache (@alex_iordache_)

Articole asemănătoare

Back to top button